Raad van State



Uitspraken in de media

Op de pagina 'Uitspraken in hoofdzaken' treft u een actueel en volledig overzicht van zaaknummers in hoofdzaken (bodemprocedures) aan, waarin de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdag uitspraak doet. De lijst met zaaknummers is lang. Gemiddeld wordt wekelijks in 60 zaken uitspraak gedaan. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die mediagevoelig kunnen zijn. Deze lijst treft u op deze pagina aan. Deze selectie is uiteraard arbitrair, omdat mediagevoeligheid, vooral regionaal, niet altijd goed is in te schatten.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State:

mr. Sabine Heijstek-van Leussen (070 - 426 45 20 / 06 - 52 07 70 00)

mr. Daniël Tempelman (070 - 426 48 12)

De mediagevoelige zaken van deze week zijn:

(Deze lijst wordt iedere maandag om 14.00 uur geactualiseerd)

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur op het onderstreepte zaaknummer klikken voor de volledige tekst van de uitspraak.
* 200506917/1
(Natuurbeschermingswetvergunning voor Truckstar Festival op Circuit van Drenthe)
Uitspraak over de vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet die de minister van LNV heeft verleend voor het jaarlijks houden van het Truckstar Festival op het Circuit van Drenthe. Het festival vindt gedurende één weekend in de periode van het laatste weekend van juli tot en met het laatste weekend van augustus plaats. Het circuit grenst aan de westzijde deels aan het natuurgebied Witterveld. Dit gebied dat is aangewezen als Habitatgebied is van belang als broedgebied en als pleister- en foerageergebied voor verschillende vogelsoorten. Onder meer de Stichting Het Drentse Landschap vindt dat de minister in dat verband een zogenoemde 'passende beoordeling' van de gevolgen voor het gebied had moeten maken vanwege de activiteiten van het Truckstar Festival op het circuit. De minister vindt dat dit reeds is gebeurd toen er een milieu-effectrapport is opgesteld voor de milieuvergunning van het circuit.


* 200510166/1 en 200602385/1
(Ontgrondingsvergunningen Groningen Seaports voor uitdiepen Eemshaven)
Uitspraak over de ontgrondingsvergunningen die het college van gedeputeerde staten van Groningen heeft verleend aan Groningen Seaports voor het uitdiepen van de haven in Delfzijl. De ontgrondingsvergunningen maken de uitbreiding van de Julianahaven in westelijke richting met 700 meter en de aanleg van een nieuw Short Sea Havenbekken in de Eemshaven mogelijk. Groningen Seaports is van mening dat niet het provinciebestuur maar de minister van Verkeer en Waterstaat de vergunning had moeten verlenen, omdat de ontgrondingen in de Waddenzee plaatsvinden. Verder vindt Groningen Seaports dat zij eigenlijk geen ontgrondingsvergunningen nodig heeft voor de werkzaamheden in de Eemshaven.


* 200510203/1
(Herziening bestemmingsplan Buitengebied van Halderberge) Uitspraak over het besluit van het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant, waarbij het bestemmingsplan "1e herziening bestemmingsplan Buitengebied, deelgebieden Hoeven en Oudenbosch" van de gemeente Halderberge gedeeltelijk is goedgekeurd. Onder meer een aantal bedrijven uit Oudenbosch en Hoeven en de gemeenteraad van Halderberge zijn het niet met dit besluit eens en komen in beroep bij de Raad van State. De bedrijven voeren onder meer aan zij dat zij door het besluit van de provincie in hun bedrijfsvoering worden beperkt. Verder vinden zij dat de provincie ten onrechte geen rekening heeft gehouden met de bedrijfswoningen die op hun percelen staan.


* 200601421/1
(Milieuvergunning voor evenementenhal in oude hallen NDSM-werf in Amsterdam)
Uitspraak over de milieuvergunning die het dagelijks bestuur van het stadsdeel Amsterdam-Noord heeft verleend aan de Stichting Kinetisch Noord voor een evenementenhal en een centrum voor kunst en culturele activiteiten. Deze bevinden zich in de voormalige fabriekshallen van de NDSM-werf. Een tweetal omwonenden stelt dat sprake is van geluidsoverlast vanwege grote evenementen in de hal en in het centrum en dat onvoldoende maatregelen zijn genomen om deze overlast te voorkomen.


* 200602344/1
(Goedkeuring bestemmingsplan "Rengerswetering" in Bunschoten) Uitspraak over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Utrecht van het bestemmingsplan "Rengerswetering" van de gemeente Bunschoten. Het plan voorziet in de woningbehoefte in de gemeente Bunschoten tot 2015. Het maakt onder meer de bouw van een nieuwe woonwijk ten oosten van de bestaande bebouwing mogelijk. Die woonwijk maakt deel uit van het nationaal landschap "Arkemheen-Eemland". Afgesproken is om het aantal bewoners niet te laten toenemen in het nationaal landschap. De Stichting "Natuur en Milieufederatie Utrecht" bestrijdt de goedkeuring van het plan, voor zover het de plandelen met de bestemming "Uit te werken woongebied" betreft. Zij vindt dat het provinciebestuur het plan niet had mogen goedkeuren, omdat nog niet duidelijk is welke gebieden onder dat nationaal landschap vallen en dus ook niet zeker is of aan de afspraken over het migratiesaldo kan worden voldaan. Verder stelt de stichting dat een deel van de bestemming "Uit te werken woongebied" moet worden bestemd tot bedrijventerrein. Zij wil daarmee voorkomen dat zo'n bedrijventerrein in de toekomst aan de zuidzijde van Bunschoten wordt gevestigd. Tot slot vindt de stichting dat het onderzoek naar de gevolgen van het plan voor de verkeersbewegingen in de omgeving onjuist is uitgevoerd.


* 200603367/1
(Weigering exploitatievergunning seksclub in Uden) Uitspraak over de weigering door de burgemeester van Uden om een exploitatievergunning te verlenen aan een inwoner van Uden voor het exploiteren van een seksclub aan de Vorstenburg in die gemeente. De burgemeester heeft de vergunning geweigerd op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Uden (APV) omdat de exploitant volgens hem van slecht levensgedrag is. De rechtbank in 's-Hertogenbosch heeft een eerder beroep hiertegen van de exploitant gegrond verklaard, omdat de relevante bepaling uit de APV naar haar oordeel in strijd is met het recht op vrije arbeidskeuze zoals geregeld in artikel 19 van de Grondwet. De burgemeester is het niet met de uitspraak van de rechtbank eens en komt in hoger beroep bij de Raad van State.


* 200603839/1
(Weigering vrijstelling speelautomatenhal Jan Evertsenstraat Amsterdam)
Uitspraak over de weigering door het dagelijks bestuur van stadsdeel De Baarsjes van de gemeente Amsterdam, om een vrijstelling voor een speelautomatenhal aan de Jan Evertsenstraat 4, 6 en 8 in Amsterdam te verlenen. Een inwoner van die gemeente exploiteert momenteel een speelautomatenhal van 100m² in een ander pand in de Jan Evertsenstraat. Hij wil een nieuwe speelautomatenhal van 390m² openen. Het dagelijks bestuur heeft hiervoor geen vrijstelling verleend, onder meer omdat hij vindt dat de exploitatie van zo'n hal in strijd is met het beleid om dit soort hallen uit de wijk te weren. De inwoner is het hier niet mee eens, omdat hij vindt dat een speelautomatenhal juist past in het streven van het dagelijks bestuur om te zorgen voor een mix van wonen en werken. Verder wijst hij erop dat hij elders in de Jan Evertsenstraat ook al een speelautomatenhal exploiteert.


* 200604026/1
(Vergunning voor doden van dieren op landgoed "De Utrecht" bij Esbeek)
Uitspraak over het besluit van het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant, waarbij op grond van de Natuurbeschermingswet aan Fortis Vastgoed B.V. een vergunning is verleend. Als gevolg hiervan mag Fortis konijnen, zwarte kraaien en kauwen doden op de terreinen van landgoed "De Utrecht", waarvan zij eigenaresse is. Verder mag Fortis gebruik maken van de ontheffing om reeën te doden. Het landgoed ligt in het beschermde natuurmonument "Mispeleindse en Neterselse heide met aangrenzende beekdalen". De Faunabescherming is het met het besluit niet eens, omdat zij onder meer vindt dat niet is aangetoond dat de dieren belangrijke schade aan landbouwgewassen en bossen veroorzaken en dat niet is gebleken dat de reeën het verkeer in gevaar brengen.

* 200604548/1
(Weigering bouwvergunning sekswinkel Love Company in Alkmaar) Uitspraak over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Alkmaar om een bouwvergunning te verlenen aan Love Company voor het vernieuwen en het veranderen van een pand aan de Laat in Alkmaar. Love Company wil in het pand een sekswinkel exploiteren. De uitspraak gaat ook over de dwangsom die het gemeentebestuur heeft opgelegd voor elke week dat het pand wordt gebruikt als sekswinkel vanaf de eerste dag na de opening. De exploitanten van Love Company vinden dat het bedrijf geen sekswinkel is als bedoeld in het bestemmingsplan en dat daarom de bouwvergunning niet geweigerd had mogen worden.