Gemeente Rotterdam

Nr. 30

23 februari 2007

Embargo TOT WOENSDAG 28 februari 2007, 9.00 uur

Ambitieus plan voor het Rotterdams stadsburgerschap

RotterdamIdee geeft uitvoering aan stadsburgerschap

Hoe krijg je méér burgers zo ver dat ze zich mede-eigenaar voelen van hun wijk en stad? Hoe bereik je dat ze gaan meedenken en meewerken aan het socialer maker van de wijk en stad?

Daartoe zet de Gemeente Rotterdam een vernieuwende aanpak in: het RotterdamIdee. Het stadsbestuur presenteert op 28 februari in het WTC deze nieuwe totaalaanpak aan de pers en de vele partners in de stad. Het RotterdamIdee daagt Rotterdammers op een spannende en inspirerende manier uit om met ideeën te komen voor de sociale kwaliteit van hun buurt, wijk en stad. De gemeente wacht niet af, maar gaat met het RotterdamIdee actief in de stad op zoek.

RotterdamIdee is een motor voor een goede wisselwerking tussen bewoners en het bestuur: Rotterdammers voelen zich gestimuleerd om zich actiever te bemoeien met hun wijk en de stad. De gemeente committeert zich aan het zichtbaar oppakken van ideeën om die samen met de bewoners, deelgemeenten en andere partners uit te gaan voeren.

Het RotterdamIdee is een belangrijk middel in het stadsburgerschap dat het college voorstaat. De aanpak van RotterdamIdee past binnen de doelstellingen van het Sociaal Programma van het huidige college. Deze grote, meerjarige investering in de sociale kwaliteit van de stad moet in de loop van deze collegeperiode leiden tot een onomkeerbare trendbreuk: het gemiddelde opleidingsniveau en inkomen van Rotterdammers moet omhoog en meer Rotterdammers moeten de Nederlandse taal beheersen, maatschappelijk actief zijn en betaald werk hebben. Participatie is een belangrijk kernpunt van het Sociaal Programma: het college wil dat iedere burger meedoet, binding voelt met de wijk en stad én vertrouwen heeft in andere Rotterdammers en in de gemeente.

De wethouders Orhan Kaya (participatie en cultuur), Jantine Kriens (volksgezondheid, welzijn en maatschappelijke opvang), Leonard Geluk (jeugd, gezin en onderwijs) en Dominic Schrijer (werk en sociale zaken) presenteren op 28 februari daarom gezamenlijk het RotterdamIdee.

Noot voor de redactie/