Universiteit van Tilburg

19 februari 2007

Burgemeester Vreeman schenkt boeken aan bibliotheek Universiteit van Tilburg

Op 28 februari om 16.00 uur vindt tijdens een feestelijke bijeenkomst de overdracht plaats van een groot aantal boeken uit de collectie van dr. Ruud Vreeman, burgemeester van Tilburg aan de bibliotheek van de Universiteit van Tilburg. De selectie vormt een waardevolle aanvulling op de universitaire collectie en bevat onder meer egodocumenten en ooggetuigenverslagen van diverse vakbondsacties en stakingen, ook uit de periode dat Vreeman zelf actief was bij de FNV.

Ruud Vreeman bracht zijn boeken in de loop der jaren bijeen tijdens zijn studie, werk bij de vakbond, zijn promotieonderzoek en zijn werk als politicus en bestuurder. De selectie uit de collectie-Vreeman bestaat vooral uit boeken en documenten over de vakbeweging, over diverse aspecten van arbeid en over de sociaal-democratie. Zo wordt de Tilburgse universiteitsbibliotheek eigenaar van een boek uit 1922 met als titel "De dageraad der volksbevrijding".

In de selectie bevinden zich tevens biografieën van mensen die vitale plaatsen innamen in de sociaal-democratie, socialistische bewegingen of vakbonden. Daaronder die van bijvoorbeeld Fré Meis, de legendarische Groninger stokerszoon die zich ontwikkelde tot een gehard actievoerder en communist en die van Jaap Boersma, minister, progressief antirevolutionair en vakbondsman.

Ruud Vreeman studeerde arbeids- en organisatiepsychologie in Groningen en promoveerde in 1985 in Delft met een proefschrift: over vakbondswerk en kwaliteit van de arbeid. Hij was werkzaam bij onder meer de Vervoersbond FNV en bekleedde begin jaren '90 samen met Felix Rottenberg het voorzitterschap van de Partij van de Arbeid. Hij was Tweede kamerlid en werd in 1997 burgemeester van Zaanstad totdat hij in 2004 werd benoemd in Tilburg.

Bij de overdracht van de boeken, die plaatsvindt in het Zwijsengebouw (stiltecentrum) van de UvT, spreekt dr. Ton Wagemakers, directeur van het Nederlands Textielmuseum, over werk, solidariteit en authentiek katholiek sociaal denken. Mr. Hein van Oorschot, voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit van Tilburg, zal ingaan op de relatie tussen de stad en de universiteit. De bijeenkomst wordt muzikaal opgeluisterd door Anciamore Vigoroso, een kamermuziektrio van het Fontys Conservatorium te Tilburg.

Noot de voor de pers
Vertegenwoordigers van de media zijn van harte welkom bij de bijeenkomst. U kunt zich aanmelden bij Anick van Rijsewijk van de afdeling Voorlichting en Externe Betrekkingen (013 - 466 2000, A.L.vanRijsewijk@uvt.nl). Voor meer informatie kunt u contact opnemen met persvoorlichter drs. Pieter Siebers, 013 - 466 2004, P.H.C.Siebers@uvt.nl.