Gemeente Tilburg

28-2-2007
Kunstwerk in Kapelhof van expositie Public Image: painting the city drie jaar be
'Space Jungle' van Dzine

De gemeente heeft besloten om het kunstwerk 'Space Jungle' van Dzine in de kapelhof nog voor drie jaar te behouden. 'Space Jungle' is één van de 11 kunstwerken van de tijdelijke expositie Public Image: painting the city van Fundament Foundation. Wethouder Hugo Backx van Cultuur: Deze expositie is met veel enthousiasme ontvangen door de Tilburgse bevolking. Voor ons was dat aanleiding om te bekijken of de kunstwerken voor langere tijd behouden konden blijven. Uit dat onderzoek blijkt dat alleen 'Space Jungle' hiervoor in aanmerking komt. Het langer behouden van de overige kunstwerken is ofwel onmogelijk ofwel te duur gebleken. De expositie wordt morgen officieel afgesloten, daarna worden de kunstwerken zo snel mogelijk verwijderd.

Tijdelijk karakter
De kunstwerken 'De blauwe straat' van Jessica Diamond in de Telexstraat, de muurschilderingen van Osgemeos in de Langestraat en 'Scaffolding' van Huub van der Loo op het Pieter Vreedeplein hebben van zichzelf een tijdelijk karakter en kunnen daarom niet voor een langere periode behouden blijven. Het kunstwerk van Jean-Luc Moerman dat aan stadskantoor 1 bevestigd is, kan alleen behouden blijven wanneer het opnieuw aangebracht en gelijmd wordt, wat te hoge kosten met zich meebrengt (ruim 55.000 euro). Ook voor de kunstwerken van Koen Delaere (Hoek Willem II straat), Hadassah Emmerich (Wingerdhoek), Erik van Lieshout (Tivoligarage), Fabian Marcaccio (Magazijnstraat) en Frans Ackerman (Koningsplein) geldt dat ze relatief erg duur zijn om (langer) in het stadsbeeld te behouden. Het is op zich wel goed dat we de kunstwerken zullen gaan missen, dan heeft de expositie gewerkt. De expositie was vooral als tijdelijke ingreep bedoeld, aldus Backx.

Achtergrond
In augustus 2006 heeft de stichting Fundament Foundation in de binnenstad van Tilburg de expositie Public Image ingericht. In het kader van Public Image zijn elf kunstwerken gerealiseerd. Deze expositie in de openbare ruimte heeft als doel om tijdelijk de stad te beschilderen: painting the city. Het zou aanvankelijk gaan om beschilderingen die een paar maanden in de stad zichtbaar zouden blijven om vervolgens, eind oktober, weer verwijderd te worden. Vanwege het enthousiasme waarmee deze expositie door de Tilburgse bevolking is ontvangen, is vrijwel onmiddellijk na de opening besloten om de duur van de expositie te verlengen tot maart 2007.