Politie Groningen

Groot aantal inbraken opgelost dankzij sporenonderzoek

Hoogezand/Provincie Groningen, 28-02-2007 o De politie heeft een groot aantal inbraken in Hoogezand opgelost. Een 28-jarige man uit Hoogezand zit vast. De man wordt verdacht van 78 inbraken in scholen en overheidsgebouwen. De inbraken zijn hoofdzakelijk gepleegd in de periode vanaf oktober 2006 tot begin februari 2007. De man is op 12 februari aangehouden op basis van een aantal DNA-matches.

Strafbare feiten

De inbraken zijn vooral gepleegd in scholen en andere
overheidsgebouwen. Een school aan de Donker Curtiusstraat werd zelfs tien keer slachtoffer van deze inbreker. Het gemeentehuis in Hoogezand constateerde acht keer een inbraak. Bij de 78 inbraken zijn ruim 60 computers of laptops en bijna 50 TFT-schermen weggenomen. De aangerichte schade is echter vele malen groter, doordat de verdachte ruiten of kozijnen vernielde om een pand binnen te komen. De gestolen goederen zijn vermoedelijk doorverkocht.

Recidivist

De verdachte zit niet voor de eerste keer vast voor inbraken. De man stond bij de politie bekend als veelpleger. De veelplegerrechercheurs uit Hoogezand hebben dan ook een belangrijke rol gespeeld bij het oplossen van deze zaak. Doordat de man eerder veroordeeld is geweest, was het DNA van de man al opgeslagen in de DNA-databank.

Sporenanalyse

DNA-onderzoek kon zeven inbraken met zekerheid aan de verdachte koppelen. Twee zaken konden op basis van vingerafdrukken aan de verdachte worden toegeschreven. Bij één van de inbraken werd naast het DNA van de verdachte ook een schoenspoor aangetroffen. Een soortgelijk schoenspoor werd ook bij vier andere inbraken aangetroffen. De politie onderzoekt nog of het hier om identieke schoensporen gaat. De overige zaken konden op basis van tactisch onderzoek aan de verdachte worden gekoppeld. De verdachte zit momenteel nog vast. Hij moet 28 februari voor de raadkamer verschijnen.

Veiligheidsgevoel

Een aantal kinderen in Hoogezand voelde zich op een gegeven moment steeds minder veilig op school. Enerzijds doordat de aanblik van glasscherven en vermiste computers zeer onplezierig is en anderzijds doordat hun school veelal in korte tijd meerdere malen doelwit is geweest. De politie hoopt dat met de aanhouding van deze verdachte de rust kan terugkeren.

Cijfers aangeleverde sporen

Regiopolitie Groningen lost vaker zaken op waarbij sporenonderzoek een belangrijke rol speelt. In onderstaande tabel een overzicht van de afgelopen drie jaar. We moeten echter enigszins terughoudend zijn met de vergelijking van de verschillende jaren. Doordat er voortdurend nieuwe DNA-profielen in de databank worden opgenomen, kunnen incidenten uit bijv. 2006 in 2007 alsnog worden opgelost.

2004

2005

2006

aantal

aantal

aantal

Aangeleverde bio-sporen

357

295

326

Geclusterde incidenten

135

89

92

Matches met personen

91

53

21

Aangeleverde dacty-sporen

336

270

241

Matches met personen

32

24

20

Aangeleverde schoensporen

637

503

490

Geclusterde incidenten

66

128

90

Matches met personen

3

13

6

Aangeleverde werktuigsporen

454

397

291

Geclusterde incidenten

11

4

29

Matches met personen

0

8

0


· Matches met personen levert een daderindicatie op


· Geclusterde incidenten zijn meerdere incidenten die op basis van aangetroffen sporen aan elkaar gekoppeld kunnen worden.

Eerder resultaat

Het is voor het oplossen van zaken met behulp van DNA-materiaal niet altijd noodzakelijk dat een DNA-profiel van de dader al in de databank voorkomt. In de periode 2002 tot en met 2005 stuitte Regiopolitie Groningen op zestien bedrijfsinbraken, die wat betreft wijze van inbraak grote overeenkomsten vertoonden. De inbraken werden verspreid over de provincie gepleegd. In veel van deze gevallen werden schoen- en/of bloedsporen aangetroffen. De sporen zijn aangeleverd bij het NFI. De diverse zaken konden aan elkaar gekoppeld worden, maar er werd geen verdachte bij gevonden.

In plaats van afwachten is toen gekozen voor het maken van een actieve analyse. Op basis van de Modus Operandi (wijze van inbreken), het DNA-profiel en getuigenverklaringen werd een profiel van de verdachte opgesteld. Hierin stond het geslacht, de huidskleur, de lengte, het soort delict en de wijze van binnentreden beschreven. Vervolgens is de hypothese opgesteld, dat de eigenaar van het aangetroffen DNA een bekende van de politie zou zijn. Een analyse leverde negen potentiële verdachten op. Verder tactisch onderzoek, met deze informatie in het achterhoofd, bracht de recherche uiteindelijk bij de verdachte. Begin 2006 kon deze 28-jarige man uit Hoogezand worden aangehouden (het betreft hier overigens een andere verdachte dan de recent aangehouden verdachte). In eerste instantie ontkende de man enige betrokkenheid bij de bedrijfsinbraken. Na afname van wangslijmvlies werd een DNA-match verkregen. Samen met tactische informatie, kon de zaak rond gemaakt worden.

Deze pro-actieve houding van de Technische Recherche toont aan dat de sporencoördinator en de sporenanalyse steeds belangrijker worden.