Gemeente Ede

nummer 37 / Ede, 28 februari 2007

Gemeente en schoolbestuur tekenen intentieovereenkomst voor nieuwe scholen in Lunteren

Het bestuur van de Vereniging van Scholen met de Bijbel in Lunteren heeft plannen voor betere huisvesting van haar scholen in de kern van Lunteren. Het is de bedoeling dat op het terrein van de Julianaschool en de Beatrixschool twee geheel nieuwe schoolgebouwen worden gerealiseerd. Het terrein van de Wilhelminaschool wordt daarbij verlaten en vrijgegeven voor herontwikkeling. Voor het zover is wordt eerst onderzocht of de plannen haalbaar zijn. Hiervoor ondertekenen de gemeente en het schoolbestuur op donderdag 1 maart een intentieovereenkomst.

Door de nieuwbouw op het terrein van de Julianaschool en de Beatrixschool wil de Vereniging van Scholen met de Bijbel in Lunteren de onderwijsvoorzieningen aanpassen aan de hedendaagse eisen. In de plannen verschijnt op de Julianalocatie een zestienklassig gebouw en op de Beatrixlocatie een achtklassig gebouw. Vanwege de markante positie van de Julianaschool in Lunteren is het uitgangspunt dat de nieuwbouw aansluit bij de historische achtergrond.

De gemeentelijke onderwijsbegroting heeft onvoldoende middelen voor de nieuwbouw van de scholen. Er zijn alleen middelen voor een aantal (grote) onderhoudswerkzaamheden en kleine aanpassingen aan de gebouwen. Daarom wil het schoolbestuur onderzoeken hoe de doelen toch gerealiseerd kunnen worden. Om de plannen haalbaar te maken moeten het schoolbestuur en de gemeente financiële bijdragen leveren. Omdat de eerste jaren minder geld nodig is voor het onderhoud aan de nieuwe scholen, kan het daarvoor bestemde bedrag worden ingezet. Ook wordt onderzocht of de opbrengsten van woningbouw op het terrein van de Wilhelminaschool kan bijdragen aan de realisatie van de plannen.

De gemeente stemt in met de uitgangspunten van het door het schoolbestuur voorgestelde onderzoek. Met de ondertekening van de intentieovereenkomst stelt de gemeente het bestuur in de gelegenheid om op basis van onderzoek aan te tonen dat de plannen haalbaar zijn. Na verdere uitwerking van de in de intentieovereenkomst opgenomen doelen en uitgangspunten, is het de bedoeling een samenwerkingsovereenkomst te sluiten. Daarna kunnen de plannen voor de bouw en aanpassing van de scholen verder worden uitgewerkt. De plannen zijn gericht op het bieden van kwalitatief goed onderwijs aan de kinderen.

---