NIVON

Nivon Nieuws
Bericht 1 van 17

Jeugd en Jongeren

Nivon publiceert VakantieVoetafdruk Treq Reizen

door Treq

27-2-2007

Op 28 februari publiceert Nivon Reizen als eerste reisorganisatie de VakantieVoetafdruk, een indicator voor de milieubelasting, voor haar jongerenreizen. De achttien cultuur- en buitensportreizen van Treq, Nivon's avontuurlijke jongerenreizen, staan op de site www.treq.nl vermeld met hun milieubelasting, uitgedrukt in vierkante meters.

Wanneer alle mensen op aarde de beschikbare gebruiksruimte eerlijk delen, heeft elke bewoner gemiddeld recht op 1,8 hectare per jaar. Dat is inclusief de nodige ruimte voor het behoud van de mondiale biodiversiteit. Voor vakantie is per persoon 1600 m2 beschikbaar, ofwel 90 m2 per dag. Gemiddeld hebben Nederlanders echter een voetafdruk van 250 m2 per dag tijdens hun vakantie, en 120 m2 als ze thuis blijven.
Deelnemers aan Treq jongerenreizen hebben zelfs een kleinere Mondiale Voetafdruk dan de gemiddelde Nederlander die thuis blijft: gemiddeld 58 m2 per dag. Jan Juffermans, initiatiefnemer van de VakantieVoetafdruk, stelt: "Het Nivon geeft hiermee een voorbeeld aan andere aanbieders van duurzaam toerisme".

De jongeren van Nivon Treq organiseren al 40 jaar actieve en creatieve reizen door Europa voor jongeren tussen 15 en 25 jaar. De organisatoren en reisbegeleiders zijn vrijwilligers in dezelfde leeftijdscategorie. De reizen duren 10 tot 22 dagen en kenmerken zich door de grote inbreng van de deelnemers en het kleinschalige en milieuvriendelijke karakter. De groepen bestaan uit twaalf deelnemers, waarvan twee begeleiders. De reisbegeleiders zijn goed getraind op de sociale, technische en ecologische kanten van het begeleiden van jongerenreizen.

De VakantieVoetafdruk is ontwikkeld door De Kleine Aarde in samenwerking met het Centre for Sustainable Tourism and Transport uit Tilburg. De Mondiale Voetafdruk is een methode waarmee de ruimte- en milieubelasting van een land, gemeente, persoon, product of reis berekend kan worden. Deze methode is ontwikkeld door het centrum voor duurzaamheid De Kleine Aarde. Op www.vakantievoetafdruk.nl kan je de voetafdruk van je eigen vakantie, dagtrip of weekend en zijn tips te vinden voor een mooiere voetafdruk op aarde.


______________________________________-

Noot voor de redactie,