Provincie Zeeland



Gedeputeerde Van Zandbrink schakelt vrijwilligers in bij realisatie Wandelnetwerk Zeeland

Woensdag 28 februari 2007 om 17.00 uur geeft gedeputeerde Van Zandbrink tijdens een feestelijke bijeenkomst Stichting Landschapsbeheer Zeeland (SLZ) de opdracht om het Wandelnetwerk Zeeland uit te breiden en duurzaam te onderhouden.

SLZ krijgt hiermee de mogelijkheid om contracten met grondeigenaren af te sluiten, waarin het openstellen van boerenlandpaden en het duurzaam onderhouden ervan is geregeld. Particuliere grondeigenaren en vrijwilligers spelen hierin een belangrijke rol. Met het Wandelnetwerk Zeeland ontstaan verschillende routes en ommetjes die wandelaars de mogelijkheid geven van alle facetten van het Zeeuwse landschap te genieten. Om deze gebeurtenis te markeren planten de gedeputeerde en de voorzitter van SLZ, de heer L. Coppoolse een boom en wordt een ommetje gemaakt door het wandelgebied.

Het Wandelnetwerk Zeeland zorgt voor een betere ontsluiting van het platteland, in het bijzonder voor de wandelaar. De bedoeling is dat een netwerk van routes en ommetjes ontstaat, dat zoveel mogelijk dijken, kreken, akkers, waterlopen, natuurgebieden en cultuurhistorische elementen volgt. In 2013 moet Zeeland op de kaart staan als echte wandelprovincie, want als alles volgens plan verloopt zijn er dan ongeveer 6 robuuste wandelnetwerken van gemiddeld 75 kilometer zoals het Kiekendiefpad.

Er wordt vooral gezocht naar de mogelijkheden om te struinen over onverharde paden. Het wandelnetwerk is bereikbaar vanuit de dorpskernen en recreatiecentra en sluit zoveel mogelijk aan op openbaar vervoerlocaties. Naast toegankelijkheid moet er ook wat te zien en wat te beleven zijn. Daarom wordt waar nodig het landschap verfraaid. Bijvoorbeeld met de aanplant van heggen en het herstellen van streekeigen erven.

mw. H. Blok
0118 631 392
23 februari 2007 - nummer 28