Gemeente Weert

21 februari 2007

Let op voor illegale praktijken

Nieuwe inzamelacties voor kleding en schoeisel

De gemeente Weert heeft aan vier charitatieve instellingen een vergunning verleend voor een textielinzamelingsactie. Zij halen gebruikte kleding en schoeisel op in diverse wijken en dorpen in de gemeente. Ook zijn basisscholen actief met inzameling voor educatieve doeleinden en staan er kledingcontainers op de milieustraat en aan de Oude Trambaan in Stramproy. Naast deze instellingen die een vergunning hebben van de gemeente, is het Kleding Hergebruik Centrum Nederland Ltd (KHCN) op illegale wijze actief. Dit bedrijf heeft geen textielinzamelvergunning. De gemeente wil optreden tegen dit bedrijf en verzoekt te melden als men een plastic zak met opdruk van het bedrijf in de brievenbus aantreft.

Het bedrijf overtreedt de Nederlandse wet en de gemeentelijke Afvalstoffen Verordening. Daarnaast worden de charitatieve instellingen en lokale verenigingen en instellingen gedupeerd door dit bedrijf. Hun opbrengsten zijn namelijk voor een belangrijk deel afhankelijk van de textielinzamelacties.

Melden bij servicelijn
Voor inzameling van kleding en schoeisel moet een textielinzamelvergunning bij de gemeente worden aangevraagd. Dit heeft KHCN nooit gedaan. Wie een plasticzak in de brievenbus vindt met opdruk van KHCN, wordt verzocht dit te melden bij de Servicelijn, tel. 575 275. De gemeente kan dan optreden tegen illegale praktijken en de inspanningen van rechtmatige inzamelaars beschermen.

Legale inzamelacties
De volgende instellingen houden in Weert legale inzamelacties:
1. Stichting Salvatoriaanse Hulpactie, inzameldag: 28 februari. Inzamelgebied: Boshoven-Vrakker en buitengebied, Hushoven, Laar, Molenakker, Kampershoek en Centrum-Noord.
2. Stichting Aktie '68, inzameldag: nader te bepalen in maart. Inzamelgebied: Biest, Leuken en buitengebied, Groenewoud, Weert-Centrum, Fatima, Maaspoort.
3. Stichting Samenwerking Ontwikkeling Sahellanden, inzameldag: nader te bepalen in maart. Inzamelgebied: Moesel, Keent en Graswinkel.
4. Stichting Kinderleed, inzameldag: nader te bepalen in maart. Inzamelgebied: Keent buitengebied, Moesel buitengebied, Kazernelaan, Stramproy, Tungelroy, Swartbroek, Altweerterheide.

2007.035 FS


---- --