B EN W BERICHTEN 2007 - 09 Gemeente Rotterdam

COLLEGEVERGADERING VAN 27 FEBRUARI

Burgemeester

1. (06-03) Het college van B en W heeft besloten de privacy regeling van de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA) aan te passen. De aanpassing heeft als doel de Stichting Urgentiebepaling Woningzoekende Rijnmond gegevens uit de GBA te kunnen verschaffen die noodzakelijk zijn voor de uitvoering van haar taak als urgentieverlener. Sinds 1 augustus is deze taak gedelegeerd aan de stichting. De stichting krijgt beschikking over dezelfde gegevens als voorheen de dS+V.

Wethouder Economie, Haven en Milieu

1. (06-03) het college van B en W heeft een aantal belangrijke besluiten genomen in de procedure voor de aanleg van de Maasvlakte 2: . B en W hebben het voorontwerp bestemmingsplan "Maasvlakte 2" en het voorontwerp tweede gedeeltelijke herziening bestemmingsplan "Maasvlakte '81" vrijgegeven voor inspraak en overleg met de betrokken instanties. Maasvlakte 2 maakt de ontwikkeling mogelijk van maximaal 1.000 hectare netto uitgeefbaar haven- en industriegebied. Het bestemmingsplan "Maasvlakte '81" wordt gedeeltelijk herzien om een deel van de zonegrens van de geluidszone van Maasvlakte 2 in dat plan op te nemen. . Eveneens is voor inspraak vrijgegeven het concept vrijstellingplan ex artikel 19 WRO voor de "Kuststrook Maasvlakte 1 (aanlegfase)". Met dit plan vraagt het Havenbedrijf Rotterdam N.V. vrijstelling van het vigerend bestemmingsplan "Maasvlakte '81", om met de aanleg van Maasvlakte 2 te starten. . Ook is het verzoek van het Havenbedrijf Rotterdam N.V. om vrijstelling als bedoeld in artikel 17 WRO met betrekking tot de aanleg en het gebruik van een tijdelijk "Werkterrein Maasvlakte 1 t.b.v. de aanleg van Maasvlakte 2" vrijgegeven om ter inzage te leggen voor het indienen van zienswijzen. . Het college gaat akkoord met het milieueffectrapport MER Bestemming met als bijlage MER Aanleg, voor de planvrijstelling art 19 en 17 WRO. Tevens vraagt het college de gemeenteraad voor het milieueffectrapport (MER) Bestemming Maasvlakte 2 voor het voorontwerp Bestemmingsplan akkoord te verklaren. Dit MER bestemming bestaat uit een Hoofdrapport, Effectrapport, Samenvatting en 16 bijlagen, waaronder het MER Aanleg. In het MER staan onderwerpen die van belang zijn voor de ruimtelijke inrichting, het gebruik, het beheer en de aanleg van Maasvlakte 2. Na aanvaarding van het MER Bestemming door de gemeenteraad zal het MER samen met het voorontwerp bestemmingsplan Maasvlakte 2, het voorontwerp gedeeltelijke wijziging bestemmingsplan Maasvlakte 1 (geluidszonering) en concept vrijstelling ex art. 17 en 19 WRO (voor de aanleg van Maasvlakte 2 in bestaand bestemd gebied) ter inzage worden gelegd, waarna inspraak mogelijk is en wettelijk overleg en advisering plaats kunnen vinden.

Wethouder Financiën, Sport en Buitenruimte

1. (06-03) Het college van B en W heeft de jaarverslagen 2004 en 2005 (jaarrekeningen en directieverslagen) van RET N.V. vastgesteld. Het college is enig aandeelhouder van RET N.V. Met het oog op de verzelfstandiging van de gemeentelijke dienst RET is N.V. Holding RET in januari 2006 via een statutenwijziging omgezet in RET N.V. Met ingang van januari 2007 is RET NV een volwaardig OV-bedrijf (openbaar vervoer) geworden.

2. (06-03) Het college heeft besloten de onderhandse gunningprocedure van het campinggedeelte van het Recreatieoord Hoek van Holland met het bedrijf Camping Hoek van Holland voort te zetten. Vastgesteld is dat het bedrijf voldoende draagvlak heeft onder de vaste kampeerrecreanten. Verder heeft het college besloten om de onderhandse gunningprocedure met de federatie van de Stichting Rotterdam aan Zee en de Vereniging Recreatieoord Hoek van Holland te beëindigen. Gebleken is dat 87% van de benaderde recreanten de federatie ondersteunt, maar ook is duidelijk geworden dat de federatie feitelijk uit elkaar is gevallen. Vanwege de grote steun onder de huisjesrecreanten voor een exploitatie door een organisatie namens de recreanten, geeft het college de huisjesrecreanten nog een laatste kans. Zij krijgen één maand de tijd (tot 12 april 2007) om organisaties (rechtspersonen) aan te melden. Dat kunnen ook organisaties zijn die zich al eerder hadden aangemeld. De rechtspersonen die zich vóór 12 april aanmelden worden getoetst op steun bij de recreanten (minimaal 70%). Er komt opnieuw een enquête. Als er geen meldingen komen, of als de aangemelde rechtspersonen niet voldoende draagvlak hebben, start de openbare fase (het op de markt brengen van het recreatieterrein). Dit gebeurt niet voor de afronding van de onderhandse fase met de campinggegadigde.

Wethouder Wonen en Ruimtelijke Ordening

1. (06-03) Het college heeft directeur dS+V mandaat verleend tot het aangaan van een overeenkomst met de Stichting Urgentiebepaling Woningzoekenden Rijnmond. De overeenkomst heeft betrekking op het verstrekken van gegevens uit de Gemeentelijke Basisadministratie.

2. (06-03) Het college heeft besloten het voorontwerpbestemmingsplan "Parkstad I" (partiële herziening "De Kop van Zuid") vrij te geven voor vooroverleg en inspraak. Het betreft het spooremplacement en het zuidelijke gedeelte van de Kop van Zuid. De herziening van het bestemmingsplan "De Kop van Zuid" was door onthouding van goedkeuring destijds, voorgeschreven. In principe heeft het plan, middels een Verkenningsnota en het bijbehorende participatietraject, reeds de instemming van het centrale en decentrale bestuur.

3. (06-03) Het college heeft besloten de raad voor te stellen de motie Ellenkamp (raadsstuk 1997, nummer 251) inzake de toegankelijkheid van gebouwen en voorzieningen voor gehandicapten als afgedaan te beschouwen. Ook de door de Cie FIBS in augustus jl. gestelde aanvullende vragen naar aanleiding van de motie Ellenkamp zijn beantwoord. In alle plannen (nieuwbouw en renovatie) van de gemeente Rotterdam wordt de toegankelijkheid als belangrijk uitgangspunt genomen bij het ontwerp. In het Bouwbesluit zijn sinds 2003, eisen opgenomen voor de toegankelijkheid van gebouwen. Deze eisen worden dwingend voorgeschreven. Bovendien hebben woningcorporaties en de belangenverenigingen voor mindervaliden een eigen beleid ontwikkeld en houden zich actief bezig met de toegankelijkheid van gebouwen; de gemeente faciliteert hen in deze.

4. (06-03) Het college heeft besloten ten aanzien van een aantal debiteuren over te gaan tot finale kwijting van de restschuld gemeentegarantie.

5. (06-03) Het college heeft besloten om het beschikbare ISV-2 bodembudget voor de periode 2005-2010 voor E 8,45 miljoen aan milieu-urgente saneringen te besteden en voor E 12,90 miljoen aan sanering voor planontwikkeling.

Wethouder Werk, Sociale Zaken en Grotestedenbeleid

1. (06-03) Het college heeft besloten tot het instellen van rechtsvorderingen en zonodig tot het instellen van beroep op grond van de Algemene bijstandswet en de Invoeringswet Wet werk en bijstand. Het college heeft de bevoegdheid in bepaalde gevallen verstrekte bijstand te verhalen op derden.

2. (06-03) Het college heeft besloten een bezwaarschrift betreffende de Wet werk en bijstand ongegrond te verklaren en het bestreden besluit te handhaven. Het bezwaar betrof een tweetal door SoZaWe opgelegde maatregelen op grond van de Afstemmingsverordening Wet werk en bijstand.

3. (06-03) Het college heeft het jaarprogramma Pact op Zuid 2007 en de daarvoor benodigde financiële middelen vastgesteld. Ook heeft het college kennisgenomen van wat tot nu toe is bereikt bij de opbouw van het programma. Pact op Zuid is een gezamenlijk extra investeringsprogramma van de gemeente Rotterdam, de deelgemeenten en woningcorporaties op Zuid. Hoofddoelstelling van de ondertekenaars is dat Zuid over 10 jaar een economisch krachtig gebied is waar alle Rotterdammers en mensen buiten de stad graag willen wonen, werken en recreëren. De integrale aanpak van Zuid zal uiteindelijk ten goede komen van alle Rotterdammers.

Wethouder Verkeer, Vervoer en Organisatie

1. (06-03) Het college heeft besloten om het raadsvoorstel met ontwerpbesluit en bijbehorende tekeningen met betrekking tot de wegonttrekking van een gedeelte van de Ploegstraat en de gehele Egstraat in Rotterdam Vreewijk zes weken ter inzage te leggen. Voor een gedeelte van de landbouwbuurt wordt een nieuwbouwplan ontwikkeld. Om dit plan mogelijk te maken is het noodzakelijk een gedeelte van de Ploegstraat en de gehele Egstraat aan het openbare verkeer te onttrekken. De stukken liggen ter inzage in het City Informatie Centrum. Iedere belanghebbende kan zijn of haar zienswijze schriftelijk of mondeling kenbaar maken. Deze zienswijzen worden betrokken bij de besluitvorming door de gemeenteraad.

2. (06-03) Het college van B en W heeft besloten de geldigheid van de zogenoemde bezoekersdagdeelvergunning (kraskaarten voor parkeren) van vóór 2003 per 1 april 2007 te laten vervallen. Kaarten die nog in omloop zijn komen tot 1 januari 2008 voor restitutie in aanmerking. Stadstoezicht informeert de bewoners en de pers en draagt zorg voor de restitutie.

Wethouder Volksgezondheid, Welzijn en Maatschappelijke Opvang

1. (06-03) Het college gaat ermee akkoord dat wethouder Jantine Kriens (volksgezondheid, welzijn en maatschappelijke opvang) namens de gemeente Rotterdam op donderdag 8 maart het convenant Duizend en één Kracht ondertekent, dat plaatsvindt in de Paleiskerk in Den Haag. Duizend en één Kracht is een project waarin de ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), Volksgezondheid, Welzijn en Sport (WVS) en Integratie en Wijkverbetering (VROM), vrijwilligersorganisaties, migrantenorganisaties, vrijwilligerscentrales, gemeenten en kenniscentra samenwerken, om uiteindelijk allochtonen vrouwen te activeren en te bemiddelen naar vrijwilligerswerk. Duizend en één Kracht komt voort uit eerdere initiatieven van de commissie PAVEM ( Participatie Vrouwen uit Etnische Minderheden) en sluit aan bij bestaande trajecten, zoals taalontmoetingen, die vrijwilligersorganisaties als organiseren en inburgeringstrajecten. Het project wordt uitgevoerd in Amsterdam, Breda, Den Haag, Nijmegen, Rotterdam en Utrecht. De gemeente en de vrijwilligerscentrale coördineren zelf de verschillende activiteiten.

Schriftelijke vragen

(06-03) Het college heeft de beantwoording vastgesteld van de schriftelijke vragen van:

. De heer Verbrugge (PvdA) en de heer Kleijn (SP) over de verwijdering van asbest van het schip de Otapan in de Waalhaven; . Mevr. Gülmüs (PvdA) over veiligheid in de Rotterdamse zwembaden; . De heer Buijt (Leefbaar Rotterdam) over het gebruik van de gymzalen van de scholengemeenschap Wolfert van Borselen; . De heer Motta (PvdA) inzake incasso abonnementen kabeltv; . De heer Hoogland (PvdA) over de woningproductie in 2006; . De heer Madlener (Leefbaar Rotterdam) over de stand van zaken van de aangifte van mogelijk strafbare feiten tegen de voormalig directeur Havenbedrijf Rotterdam N.V.

|                                       |Bezoekadres: Stadhuis, Coolsingel  |
|Bestuursdienst                         |40, Rotterdam                      |
|                                       |Postadres: Postbus 70012 /         |
|Algemene Zaken                         |3000 KP Rotterdam                  |
|                                       |                                   |
|                                       |Website: www.stadhuis.rotterdam.nl |
|                                       |E-mail:                            |
|                                       |communicatie.bestuursdienst@bsd.rot|
|                                       |terdam.nl                          |
|Leden van de gemeenteraad,             |Fax: (010) 417 21 54               |
|Voorzitters en secretarissen van de    |Telefoon: (010) 417 29 18          |
|deelgemeenten,                         |                                   |
|Hoofden van dienst, directeuren        |                                   |
|Bestuursdienst en media.               |                                   |
|                                       |Datum: 8 maart 2007                |
|                                       |                                   |

---- --