B EN W BERICHTEN 2007 - 08 Gemeente Rotterdam

COLLEGEVERGADERING VAN 27 FEBRUARI

Burgemeester

1. (27-02) Het college gaat ermee akkoord dat op woensdag 25 april van 19.00 tot 20.30 uur in de Burgerzaal van het stadhuis een ontvangst plaatsvindt voor de gasten van de ManuBuild conferentie. ManuBuild is een conferentie over geïndustrialiseerd bouwen die Rotterdam Marketing georganiseerd heeft in het kader van het Architectuurjaar. De burgemeester zal hierbij als gastheer optreden.

2. (27-02) Het college heeft besloten om op donderdag 10 mei van 19.00 tot 20.30 uur de Burgerzaal van het stadhuis beschikbaar te stellen voor een ontvangst aan de deelnemers van de Nederlands-Duitse Conferentie. Het congres wordt georganiseerd door Bernard Wientjes, voorzitter van de stuurgroep van de Nederlands-Duitse Conferentie. Wethouder Jantine Kriens (volksgezondheid, welzijn en maatschappelijke opvang) zal optreden als gastvrouw.

3. (27-02) Burgemeester en wethouder gaan ermee akkoord dat begin april een samenvatting van het burgerjaarverslag in de Stadskrant wordt gepubliceerd.

Wethouder Economie, Haven en Milieu

1. (27-02) Het college heeft besloten mevrouw J. Veenendaal, de heer drs. D.J. van Dommelen en de heer prof. drs. M. Waas met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2007 te benoemen tot de leden van de Economic Development Board Rotterdam (EDBR) voor een periode van 2 jaar, tot 1 januari 2009.

Wethouder Financiën, Sport en Buitenruimte

1. (27-02) Het college heeft het tracé van de brandgrens van 14 mei 1940 vastgesteld volgens de kaart "Brandgrens bombardement 14 mei 1940". De brandgrens geeft de grenzen aan van het deel van de rechter Maasoever dat door het bombardement en de daaropvolgende brand is verwoest.

2. (27-02) Het college heeft de circulaire kwartaalrapportages 2007 vastgesteld. Hierin staat welke informatie diensten moeten opnemen in hun kwartaalrapportages. De kwartaalrapportages hebben betrekking op de uitvoering van de begroting tijdens het begrotingsjaar.

3. (27-02) Het college heeft een aanpassing van het Aanwijzingsbesluit belastingdeurwaarder 2007 vastgesteld. Publicatie hiervan zal plaatsvinden in het Gemeenteblad

Wethouder Jeugd, Gezin en Onderwijs

1. (27-02) Het college is akkoord met de studiereis van een delegatie van schoolbesturen, ambtenaren en wethouder Geluk aan Liverpool van 1 tot 4 maart 2007. In Liverpool is een aantal projecten gestart waarin getracht wordt de kloof tussen het VMBO en het MBO te slechten. Er wordt gekeken of deze aanpak ook succesvol kan zijn in Rotterdam

Wethouder Wonen en Ruimtelijke Ordening

1. (27-02) Het college heeft besloten de gemeenteraad voor te stellen een voorbereidingsbesluit te nemen voor gronden in de Buiten Nieuwlandse Polder Oost, gelegen in de Oranjebuitenpolder aan het Nieuw Oranjekanaal in Hoek van Holland. Als de benodigde vrijstelling op grond van artikel 19, lid 1 van de Wet op de ruimtelijke ordening is verleend is, kan de ernstig vervuilde grond op dit perceel gesaneerd worden.

2. (27-02) Het college van B en W heeft besloten de gemeenteraad voor te stellen een voorbereidingsbesluit te nemen voor gronden gelegen aan het Toepad 120. Na het verlenen van de benodigde vrijstelling op grond van artikel 19 lid 1 van de Wet op de ruimtelijke ordening is de oprichting van een logiesgebouw ten behoeve van het Ministerie van Defensie mogelijk. De huidige capaciteit op de Van Ghent Kazerne aan het Toepad 120 is onvoldoende en voldoet niet meer aan de eisen die het Korps Mariniers stelt aan accommodaties.

3. (27-02) Het college heeft besloten akkoord te gaan met de afkoopvoorstellen van het ministerie van VROM met betrekking tot de Regeling geldende steun voorzieningen aan huurwoningen uit 1987 en de Regeling geldelijke steun voorzieningen aan particuliere huurwoningen uit 1985. Het ministerie is bezig langlopende subsidieregelingen af te kopen om tot een betere beheersing van de financiën en vermindering van administratieve lasten te komen. Deelname aan de afkoop biedt de gemeente de mogelijkheid met de particuliere verhuurder in onderhandeling te gaan tot afkoop van de regeling. Dit leidt voor zowel de particuliere verhuurder als de gemeente tot een vermindering van administratieve lasten.

4. (27-02) Het college heeft besloten het ontwerp voor het bestemmingsplan Cool ter inzage te leggen. Tijdens de terinzagelegging kunnen bewoners, instellingen en bedrijven schriftelijk zienswijzen indienen.

Het plangebied omvat de wijk Cool, gelegen in de binnenstad van Rotterdam. De hoofddoelen van het bestemmingsplan zijn: 1. De kwaliteit van de wijk verhogen met extra woningen en voorzieningen 2. De diversiteit in het aanbod van kunst, cultuur en winkels koesteren en versterken 3. De kwaliteit van de openbare ruimte verhogen en toegankelijk maken voor zoveel mogelijk gebruikersgroepen en 4. Historisch waardevolle elementen in de wijk beschermen.

5. (27-02) Het college heeft besloten de inspraakprocedure te starten met betrekking tot het nieuwe bestemmingsplan Kern en Plassen. Het plangebied wordt aan de zuidzijde begrensd door de Johan de Wittlaan / Prins Bernhardkade, aan de westzijde door de Ringdijk / Jasonweg, aan de noordzijde door Argonautenweg / Streksingel / Strekkade en aan de oostzijde door de Rotte. Het plan biedt de planologische grondslag voor diverse nieuwe ontwikkelingen o.a. op het gebied van woningbouw, horeca- en bedrijfsfuncties en recreatieve voorzieningen.

6. (27-02) Het college van B en W heeft de gemeenteraad voorgesteld het bestemmingsplan Oosterflank-woonwijk gewijzigd vast te stellen. Het ontwerpbestemmingsplan heeft van 4 augustus t/m 14 september 2006 ter inzage gelegen. In deze termijn zijn 19 zienswijzen ingediend. Het college stelt voor deze zienswijzen niet over te nemen en het bestemmingsplan slechts op kleine onderdelen aan te passen. Het bestemmingsplan maakt nieuwbouw van enkele woningen op vijf kavels aan de Capelseweg mogelijk.

Wethouder Werk, Sociale Zaken en Grotestedenbeleid

1. (27-02) Het college heeft besloten een koopavond/-zondag te verlenen van 3 op 4 maart 2007 van 22.00 uur tot 02.00 uur in het kader van de 6e Museumnacht. Deze koopavond heeft met name betrekking op de galeries die tijdens de Museumnacht open zijn om kunst te verkopen.

2. (27-02) Het college heeft besloten tot het instellen van rechtsvorderingen en zonodig tot het instellen van beroep op grond van de Algemene bijstandswet en de Invoeringswet Wet werk en bijstand voor het bedrag van 10.425 euro.

3. (27-02) Het college heeft besloten het convenant 'Stedelijk MentorRaad' aan te gaan met de Kamer van Koophandel en de stichting Ondernemersnetwerk 010. Het convenant zorgt ervoor dat zelfstandige ondernemers in contact komen met topcoaches uit het bedrijfsleven die hen adviseren bij het professionaliseren van hun bedrijf.

Wethouder Verkeer, Vervoer en Organisatie

1. (27-02) Het college van B en W heeft een rouwprotocol voor de gemeente Rotterdam vastgesteld. Het rouwprotocol is een handleiding voor leidinggevenden en medewerkers hoe te handelen wanneer een collega met een persoonlijk verlies wordt geconfronteerd.

2. (27-02) Het college heeft de algemene voorwaarden voor de openbare fietsenstallingen Meent en Binnenrotte vastgesteld. Algemene voorwaarden zijn nodig om gebruikers duidelijk te maken welke regels in de stallingen gelden, zodat gebruikers en Stadstoezicht (eigenaar, beheerder en exploitant) elkaar hierop kunnen aanspreken. Bij de ingang van de fietsenstallingen wordt een informatiebord met de algemene voorwaarden geplaatst.

3. (27-02) Het college heeft kennisgenomen van de rapportage over het derde kwartaal van 2006 van het project Rotterdam Centraal en besloten deze rapportage ter kennisgeving naar de raad te sturen. De rapportage geeft informatie over de voortgang van het project, de financiële stand van zaken en de projectcommunicatie.

4. 27-02) Het college heeft de jaarrekeningen 2005 en 2006 van Multifacilities Rotterdam BV (MFR BV) vastgesteld en decharge aan de bestuurders verleend. De resterende schuld van MFR BV van E 10.000,- wordt ten laste gebracht van de algemene middelen. Met ingang van 1 januari 2005 zijn alle activiteiten van MFR BV overgenomen door de Servicedienst. Op 26 oktober 2006 is MFR BV formeel opgeheven.

5. (27-02) Burgemeester en wethouders hebben besloten het bezwaar van Pegasus Nautic Events & Business Solutions tegen de weigering van een bedrijfsparkeervergunning ongegrond te verklaren.

6. (27-02) Het college van B en W heeft besloten om de communicatie over de stadswinkels te intensiveren, de openingstijden van de stadswinkels waar mogelijk op elkaar af te stemmen en de aansluiting tussen publieksbalies bij stadswinkels en diensten met publiekscontacten te verbeteren. Een introductiecampagne van de stadswinkels gaat de eerste helft van 2007 van start. Publiekszaken Rotterdam streeft er naar binnen een jaar de openingtijden te harmoniseren. Diensten met publiekscontacten en Publiekszaken Rotterdam gaan dienstverleningsovereenkomsten afsluiten om de service aan burgers en bedrijven te verbeteren Hiermee volgt het college de conclusies en aanbevelingen van het BurgerPanel Rotterdam, dat eind 2006 een Quick Scan Stadswinkels gehouden heeft. Het BurgerPanel toetst de dienstverlening van de gemeente en geeft gevraagd en ongevraagd advies.

7. (27-02) Het college van burgemeester en wethouders heeft het Brandveiligheidsconcept Metrostation Rotterdam Centraal Station vastgesteld. Dit vormt het sluitstuk van het integrale veiligheidsconcept voor RandstadRail.

8. (27-02) Het college heeft besloten de gemeenteraad voor te stellen om parkeervergunningen tijdens een aantal grote evenementen geldig te laten zijn voor alle betaald parkeersectoren in de stad. Deze 'evenementenparkeerregeling' geldt voor vergunninghouders in het gebied van het evenement.

Op 9 november 2006 heeft de heer Sonneveld van de fractie Leefbaar Rotterdam tijdens de begrotingsbehandeling in de gemeenteraad een motie ingediend met betrekking tot het parkeren van bewoners met een parkeervergunning tijdens evenementen. Bij grote evenementen ondervinden bewoners van met name de binnenstad onevenredig veel parkeeroverlast. Deze motie is aangenomen. Met de 'evenementenparkeerregeling' stelt het college de raad voor deze motie af te doen.

9. (27-02) Het college van B en W heeft de brief aan het presidium over de contouren voor een nieuwe voorziening voor de raadsleden voor de oude dag, overlijden en invaliditeit vastgesteld. Voor de vormgeving van de nieuwe regeling zijn de volgende uitgangspunten geformuleerd: budgettair neutraal, eenvoudige uitvoering en optimale individuele keuzevrijheid. Voorgesteld wordt om voor elk raadslid maandelijks een bedrag ter beschikking te stellen dat gelijk is aan de waarde van de bijdrage van de gemeente aan de huidige voorziening.

Op 1 januari 2007 is de Verordening voorziening raadsleden 2007 gewijzigd. Het presidium heeft het college naar aanleiding van deze wijziging verzocht een wijzigingsvoorstel pensioenvoorziening voor raadsleden voor te bereiden.

Wethouder Participatie en Cultuur

1. (27-02) Het college heeft besloten om de Verordening inburgering Rotterdam per 1 maart 2007 in werking te laten treden. Op grond van de Wet inburgering (Wi) heeft de gemeente drie taken: het informeren van inburgeraars over rechten en plichten die voortvloeien uit de Wi, het aanbieden van inburgeringsvoorzieningen aan bepaalde groepen inburgeraars en het handhaven van de inburgeringsplicht. Voor een effectieve uitvoering van deze taken heeft het college tevens besloten het Integraal mandaat- en volmachtbesluit 2006 voor de gemeentelijke diensten Jeugd, Onderwijs en Samenleving (JOS) en Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SoZaWe) aan te passen. De directeur SoZaWe is per 1 maart bevoegd de Verordening inburgering Rotterdam uit te voeren, de directeur JOS om overeenkomsten te sluiten met aanbieders van inburgeringsvoorzieningen en van educatieve activiteiten.

Met ingang van 1 januari 2007 is de Wet inburgering (Wi) van kracht. De Wi legt een inburgeringsplicht op aan grote groepen migranten, zowel nieuw- als oudkomers.

Wethouder Volksgezondheid, Welzijn en Maatschappelijke Opvang

1. (27-02) Burgemeester en wethouders hebben besloten om de bezwaren van de Stichting Popart tegen de weigering om vrijstelling te verlenen van het geldende bestemmingsplan ter wijziging van de bestemmingen van het pand Sluisjesdijk 4-8, ongegrond te verklaren.

Schriftelijke vragen

(27-02) Het college heeft de beantwoording vastgesteld van de schriftelijke vragen van:

. De heer T. Harreman (PvdA) over toezicht bouwprojekten. . De heer F. El Haji (PvdA) over consequenties uitspraak Raad van Staten inzake onrechtmatige sluiting ESF-loket. . De heren E.P. van Heemst en T. Harreman over zgn. aso-woningen.


---- --