Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten                   |
|d.d. 27 februari 2007                             |


1. Commissie beleidsevaluatie
Gedeputeerde Staten dringen in een reactie op het rapport "Evalueren van provinciaal beleid: heeft dat effect" aan op beperking van het aantal onderzoeken en selectiviteit bij de keuze van te onderzoeken onderwerpen. Zij reageren positief op het voorstel om provinciale staten door middel van een periodieke bestuursrapportage te informeren over de uitvoering van de aanbevelingen van de commissie beleidsevaluatie.

2. Onderzoeksplan
Gedeputeerde Staten informeren de statencommissie voor Bestuur en Middelen naar aanleiding van in de commissie gestelde vragen over het onderzoeksplan naar doeltreffendheid en doelmatigheid.

3. Vrijstellingen bouw
De afhandeling van vrijstellingen voor bouw- en verbouwingsplannen door de provincie blijft schommelen. De doelstelling is om binnen acht weken duidelijkheid te geven over de bouwplannen. In oktober 2006 lukte dat slechts bij 32 procent van de aanvragen. In december kon 54 procent van de aanvragen binnen acht weken worden afgehandeld. Vooral de complexe aanvragen vragen vaak om meer tijd. In 2006 kwamen 614 aanvragen binnen

4. Woningbouw
In januari 2007 is de bouw van 550 woningen mogelijk gemaakt doordat Gedeputeerde Staten bestemmingsplannen goedkeurden of verklaringen van geen bezwaar afgaven. Vanaf februari 2006 tot februari 2007 is de bouw van 12.600 woningen mogelijk gemaakt door beslissingen van het college. De Brabantse woningmarkt trekt aan en de groei van de woningvoorraad over 2006 zal 9600 woningen bedragen, meer dan voorheen het geval was. Voor 2007 wordt een groei met 12.000 woningen verwacht.

5. Plan Augustapolder Bergen op Zoom
De provincie wil het bestemmingsplan Zuidelijke Stadsrand van de gemeente Bergen op Zoom goedkeuren en is bereid hiervoor af te wijken van het streekplan. Voor het plan 'Augustapolder' wordt het advies gevraagd van de Provinciale Planologische Commissie. GS hebben eerder al een besluit genomen over dit bestemmingsplan, maar dat besluit werd vernietigd door de Raad van State. Om conform het plan, woningbouw mogelijk te maken in het zuidelijke deel van het plangebied, willen Gedeputeerde Staten nu een afwijkingsprocedure volgen en zenden het voornemen naar de statencommissie voor Ruimte en Milieu.

6. Dag van de reconstructie
Op 21 april kunnen de Brabanders kennismaken met de reconstructie. Die dag rijden er in de hele provincie bussen om mensen mee te nemen naar en langs uitvoeringsprojecten in het kader van de reconstructie en herinrichting van het landelijk gebied. De excursies zijn gratis. Inschrijven kan op de speciale website www.ergebeurtmeerdanjeziet.nl die half maart online gaat.

7. Voortgangsrapport intensieve veehouderij
De afwaartse beweging van intensieve veehouderijen uit extensiveringsgebieden naar landbouwontwikkelingsgebieden (log's) begint langzaam op gang te komen. Dat is de conclusie van het vijfde voortgangsrapport ontwikkeling en sanering locaties intensieve veehouderij, dat door GS is vastgesteld. Er is vooruitgang geboekt met het verplaatsen van bedrijven en de ontwikkeling van log's.

8. Vincent van Gogh
GS hechten belang aan initiatieven rond Vincent van Gogh in Zundert en in andere Brabantse gemeenten. De provincie ondersteunt en faciliteert daarom de totstandkoming van een Brabantbrede keten rond Vincent van Gogh. Daarover wordt bestuurlijk en ambtelijk overleg gevoerd met gemeenten en initiatiefnemers. Dat antwoorden GS op schriftelijke vragen van de VVD-statenfractie over de subsidieaanvraag van het project Vincent van Gogh Huis te Zundert.

9. Internationale School Breda
GS steunen de grondgedachte om internationaal onderwijs aan te bieden aan kinderen van buitenlandse medewerkers van bedrijven in de regio West-Brabant. Samenwerking met de Internationale School Eindhoven is volgens GS wenselijk. Dat blijkt uit notitie van GS over een marktonderzoek voor vestiging van een zelfstandige Internationale School in Breda, die naar de statencommissie Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid is gestuurd.

10. Windenergie en koude- en warmteopslag
GS hebben een notitie vastgesteld waarin de doelstellingen voor zowel windenergie als koude- en wamteopslag uit de begrotingen 2006 en 2007 met elkaar zijn vergeleken. Hieruit blijkt dat er geen inhoudelijke verschillen zijn tussen de langetermijndoelen in de twee begrotingen. De notitie is naar de statencommissie Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid gestuurd.

11. Sociaal-economische verkenning 2007
Een sterkere internationale oriëntatie en strategische allianties samen met andere internationale top-regio's, sterker inspelen op de regionale vraag naar onderwijs, onderzoek en ontwikkeling, meer inzetten op creativiteit en vernieuwing dan efficiency, aandacht voor het bedrijventerreinenbeleid zijn enkele thema's uit de Brabantse Sociaal-Economische Verkenning die Gedeputeerde Staten iedere twee jaar laten opstellen. De verkenning, opgesteld door onderzoeksbureau Ecorys houdt de provincie, gemeenten en intermediaire organisaties een spiegel voor. GS zenden de SEV naar de statencommissie voor Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid.

12. Regionale verkeersprogramma's
In het totaal wordt E15 miljoen door de provincie meegefinancierd aan 6 regionale uitvoeringsprogramma's verkeer en vervoer. Daarmee worden 136 infrastructurele maatregelen en 48 pakketten op het gebied van de verkeersveiligheid uitgevoerd. De regionale programma's zijn opgesteld door de gemeenten, provincie, maatschappelijke organisaties en Rijkswaterstaat in het kader van de Gebieds Gerichte Aanpak. De maatregelen dragen bij aan het provinciaal verkeers- en vervoersplan en het regionaal vervoersplan van het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven.

13. Proef fluisterasfalt Veghel-Boerdonk
Er wordt een proef uitgevoerd met geluidsreducerende maatregelen in de weg N279 Veghel-Boerdonk. GS heeft besloten om - in afwijking van het aanbestedingenbeleid - de uitvoering van de verkeersmaatregelen uit te besteden aan het bedrijf dat in dezelfde periode ook de verkeersmaatregelen voor het noordelijk deel doet. Daarmee is een bedrag van E 50.000,- gemoeid. In het reeds gevoteerde krediet voor de proef is al rekening gehouden met deze kosten. GS geven daartoe opdracht.

14. Reconstructie kom Diessen
Met de uitvoering van de verkeersmaatregelen in de Kom Diessen zijn extra kosten gemoeid. Gedeputeerde Staten stemmen in met meerwerk van E407.891,-.

15. Statushouders
De provincie Noord-Brabant gaat het toezicht op gemeenten die achterlopen met de huisvesting van statushouders (asielzoekers met een verblijfsvergunning) intensiveren. In de tweede helft van 2006 werden 318 statushouders gehuisvest, de taakstelling was 411. De voorsprong van 34 per 1 juli 2006 is hierdoor veranderd in een achterstand van 59. Dat hebben GS besloten.

16. Brief over handhaving
De provincie gaat een brief sturen naar alle gemeenten over de handhaving van milieuwetten bij milieustraten. De provincie doet een beroep op de gemeenten om de bepalingen na te leven. De eenheid handhaving van de provincie is het afgelopen jaar diverse malen geconfronteerd met partners die de regels aan hun laars lapten. In 2006 zijn 38 overtredingen vastgesteld bij 21 gemeentelijke inrichtingen. Vaak ging het om milieustraten die hun zaken niet op orde hebben. Via de bestuurlijke lijn probeerden gemeenten het ingezette handhavingstraject te beïnvloeden. In de brief appelleert het college van Gedeputeerde Staten aan de voorbeeldpositie die gemeenten hebben op het vlak van het naleven van bepalingen.

17. Ruimtelijke plannen
GS hebben de lijst van goedgekeurde bouwplannen op grond van artikel 19 wet Ruimtelijke Ordening vastgesteld. De gemeente Oirschot krijgt een categorie-aanwijzing op grond van artikel 19 voor de locaties Lubberstraat, Notel, Jachtlaan, Schansstraat.

18. Statenvragen Arriva
GS informeren de statencommissie voor Economie,Mobiliteit over de actuele ontwikkelingen rond de bussen van Arriva en de keuring van de bussen. Ook worden de vragen van de leden van Provinciale Staten, mevr. Houtepen-Kunnen en de heer Gorter (D66) beantwoord.


---- --