Gemeente Hilversum

Uitvoeringsplan voor opknappen eigen woningen Over 't Spoor

27 februari 2007
Met het Uitvoeringsplan Particuliere Woningverbetering is een belangrijke stap gezet voor het verbeteren van de woon- en leefkwaliteit in de wijk Over 't Spoor. Op 20 februari heeft het college met dit plan ingestemd.

Op 12 oktober 2006 vond de eerste informatiebijeenkomst plaats over dit onderwerp. Op deze avond bleek al dat er enthousiast werd gereageerd vanuit de wijk. Daarna heeft de gemeente Hilversum onder de bewoners van 2.100 koopwoningen een enquête uitgezet om te inventariseren of er animo was voor de plannen. Verder bleek uit de enquête dat de respondenten niet in staat zijn om op een andere wijze het opknappen van de woning te kunnen financieren. Maar liefst 74% van de respondenten gaf aan met deze regeling de eigen woning op te willen knappen.

De gemeente Hilversum gaat in 2007 aan vierhonderd huishoudens in de wijk Over 't Spoor de mogelijkheid geven om mee te doen aan de voorgestelde stimuleringsregelingen. Bewoners kunnen goedkoop geld lenen om tussen begin 2008 en medio 2010 hun woning te verbeteren. In de wijk komt na de zomer van 2007 een centraal informatiepunt voor individuele begeleiding van de deelnemers. Elke woning krijgt vanaf die tijd een verbetervoorstel door een erkende architect. De uitvoering zal dan na in 2008 starten. De lening loopt via de Stichting Volkshuisvesting Nederland, tegen een lage rente van 2%, maximaal 30.000 euro per deelnemer. De gemeenteraad moet hiervoor EUR 8.055.000 in het fonds stoppen. Bij de Voorjaarsnota 2007 zal de dekking hiervan worden meegenomen.

Eerst moet de gemeenteraad een verordening particuliere woningverbetering vaststellen. Naar verwachting zal deze verordening in de zomer van 2007 gereed zijn. Daarna kunnen de leningen verstrekt worden.

De wijk Over 't Spoor is aangewezen als wijk voor Stedelijke Vernieuwing. Nadrukkelijk worden de bewoners en ondernemers in de wijk betrokken bij alle stappen voor het verbeteren van de wijk. Zo ook bij de particuliere woningverbetering. Het uitvoeringsplan is dan ook opgesteld in nauw overleg met huiseigenaren uit Over 't Spoor.

In maart 2007 staat dit onderwerp op de agenda van de raadscommissie Stad. Daarna zal de gemeenteraad hierover een besluit nemen.