Gemeente Aalburg


Bestemmingsplan Babyloniënbroek


Naar aanleiding van het artikel Bouwplan "Broek "sneuvelt bij rechter (Brabantse Dagblad 24 februari j.l.) merken wij omwille van de duidelijkheid en in overleg met de provincie het volgende op.

In het artikel staat een aantal onjuistheden opgenomen, die nuancering behoeven. Ten eerste maakt het bestemmingsplan maximaal 8 woningen mogelijk op de locatie Broeksestraat 14 te Babyloniënbroek, zoals uitvoerig in de toelichting van het bestemmingsplan "Babyloniënbroek is verwoord. Ook de naar voren gebrachte zienswijzen en de bedenkingen van enkele appellanten hadden betrekking op de 8 woningen.

Gedeputeerde Staten hebben in hun goedkeuringsbesluit ingestemd met het realiseren van woningbouw op de locatie Broeksestraat 14, waarbij de grens niet voorbij het zuidelijkst gedeelte van het bedrijf aan de Broeksestraat 20 komt. In de praktijk worden ter plaatse - maximaal - 8 woningen voorzien. De planvoorschriften zijn hierop afgestemd, overeenkomstig de opgenomen verkaveling in de plantoelichting.

In het goedkeuringsbesluit wordt gewag gemaakt van vier (starters- en senioren)woningen. Op zich niet onjuist, maar dit betrof slechts de helft van de totale geplande woningbouw.

De Raad van State meent dat onder deze omstandigheden niet kan worden gesproken van

een kennelijke verschrijving, en dat het verschil tussen vier en acht woningen ruimtelijke gezien relevant is. Nu er sprake is van een vernietiging van het besluit van Gedeputeerde Staten dient de Provincie nu over de 8 woningen een nieuw goedkeuringsbesluit te nemen.

In tegenstelling tot eerdere berichtgeving is de gemeente Aalburg nu niet aan zet.

Verder komt uit de recente uitspraak van de Raad van State naar voren dat de overige beroepen, waaronder de vermeende beperkingen van de agrarische bedrijfsvoering van het bedrijf aan de Broeksestraat 1/1a, ongegrond zijn en dat het plan "Babyloniënbroek" onherroepelijk is geworden, met uitzondering dus van het plangedeelte ten zuiden van de percelen Broeksestraat 14 tot en met 18.


* Bouwplan Broek sneuvelt bij rechter.pdf Zie het origineel