Provincie Noord-Holland

Datum

27-2-2007

Onderwerp

Gedeputeerde Mooij wil stations open houden


Gedeputeerde Cornelis Mooij (Verkeer en Vervoer) van provincie Noord-Holland is voorstander van het openhouden van de NS-stations Santpoort-Zuid, Santpoort-Noord en Bloemendaal. Dit schrijft hij in een brief aan de statencommissie Wegen, Verkeer en Vervoer naar aanleiding van berichtgeving in de media over de mogelijke sluiting van deze stations.

In de brief stelt de gedeputeerde: Op voorhand stel ik met nadruk dat ik als portefeuillehouder Verkeer en Vervoer tot de overtuigde voorstanders behoor van het openhouden van de betreffende stations. De regionale functie van het spoorvervoer en de functie van dergelijke stations voor de bereikbaarheid van de stedelijke gebieden zijn voor de gedeputeerde belangrijke argumenten. Daarnaast vindt Mooij het belangrijk dat de beschikbaarheid van de stations voor de langere termijn ook gegarandeerd is.

Een passage in het rapport Netwerkanalyse Noordvleugel was aanleiding voor publiciteit over de mogelijke sluiting van deze stations. Dit rapport is niet formeel vastgesteld. Bovendien is deze passage inhoudelijk niet juist. Gesuggereerd wordt dat eventuele sluiting van stations een versnelling kan inhouden op de lijn Beverwijk Amsterdam. Dit is echter niet het geval. Op dit deel van het spoor rijdt immers nu al twee keer per uur een sneltrein die deze stations niet aandoet. Van verdere versnelling kan dan ook geen sprake zijn en van sluiting van deze stations dus al helemaal niet.