Vereniging van Effectenbezitters


Klacht VEB tegen DNB top

De VEB heeft maandag 26 februari jl. een klacht ingediend bij de Raad van Commissarissen van De Nederlandsche Bank inzake de uitspraken van de heren Wellink (president DNB) en Schilder (directeur toezicht DNB) over de kwestie TCI-ABN Amro. De VEB heeft grote bezwaren tegen de uitlatingen die beide heren hebben gedaan in het NRC Handelsblad, waarbij zij het optreden van TCI veroordelen. Naar het oordeel van de VEB dient DNB zich te beperken tot haar toezichthoudende taak - er is geen aanwijzing dat TCI wet- en of regelgeving heeft overtreden - en dient DNB zich niet publiekelijk te mengen in de inhoudelijke discussie over de prestaties en strategie van ABN Amro. De VEB heeft de Raad van Commissarissen gevraagd maatregelen te nemen.

De brief aan de Raad van Commissarissen van DNB is als pdf bestand bijgevoegd.

Vereniging van Effectenbezitters,

Peter Paul de Vries, directeur

De Nederlandsche Bank
T.a.v.: Raad van Commissarissen
Postbus 98
1000 AB AMSTERDAM

Per post en fax: 020-524 2525
Den Haag, 26 februari 2007
Referentie PPV/039/07
Betreft Klacht jegens bestuur DNB inzake TCI / ABN Amro Geachte heren,
In het kader van de uitlatingen van Nout Wellink, president van De Nederlandsche Bank, en Arnold Schilder, directeur toezicht, in onder meer het NRC Handelsblad van 24 februari jl., berichten wij u als volgt.

De VEB heeft ­ met verbazing ­ kennisgenomen van de uitlatingen van de DNB top naar aanleiding van de berichtgeving over het aandelenbelang van TCI in ABN Amro en de wensen die TCI heeft geuit ten aanzien van het rendementsstreven en de strategische koers van deze bank.

Zonder in te gaan op de inhoudelijke opstelling van TCI in het ABN Amro dossier acht de VEB het van het grootste belang dat DNB zich in deze kwestie als onafhankelijke en professionele toezichthouder opstelt. Dat vergt vooral prudentie:
1. de toezichthouder doet in beginsel geen publieke uitspraken in individuele kwesties;
2. de toezichthouder baseert zich op feiten en doet niet aan speculaties;
3. de toezichthouder gebruikt individuele kwesties niet om algemene kwesties aan de kaak te stellen.

In de TCI/ABN Amro kwestie hebben de heren Wellink en Schilder die prudente opstelling niet in acht genomen. NRC Handelsblad heeft uit hun monden de volgende uitspraken opgetekend.

Citaten:

1. `De brief van TCI ademt een sfeer uit van: je zoekt maar uit wat je gaat verkopen, maar de centen stuur je naar ons toe. Kijk, voor ons is dat een brug te ver.'


2. `Dit is iets totaal nieuws wat hier gebeurt. Niet eerder heeft een hedge fonds een grote bank zo onder druk gezet. Dit kan repercussies hebben tot ver buiten onze landsgrenzen. Daarom is het van het grootste belang dat wij dit als De Nederlandsche Bank scrupuleus volgen.'

3. `Uit de brief van TCI krijg je de indruk dat zij zelf niet weten wat zij bij ABN Amro willen. Dan kom je toch wel bijna in de hoek van slordigheid terecht.'

Na de citaten volgt een reeks maatregelen die DNB in dit soort gevallen kan nemen. Een overbodige toevoeging van het wettelijk kader, kennelijk bedoeld om TCI te waarschuwen.

De VEB is van mening dat het op de weg van DNB had gelegen om in deze kwestie geen commentaar te geven.

1. TCI heeft ­ voorzover VEB bekend ­ geen wetten of regels overtreden. DNB moet daarvan in eerste instantie uitgaan.

2. De onvrede van TCI over het aandeelhoudersrendement en de strategie van ABN Amro kan niet op voorhand als onjuist of onredelijk worden bestempeld. Die onvrede is ­ tenminste deels ­ op feiten gebaseerd.
3. Het publieke optreden van het duo Welllink/Schilder lijkt op een `pre-emptive strike'. Een waarschuwingsschot om mogelijke misdragingen van TCI te voorkomen. Dat is niet de rol van de toezichthouder.

4. In het artikel wordt tot tweemaal toe gespeculeerd op ontwikkelingen. Passages als `ademt de sfeer uit van' en `krijg je de indruk' zijn niet meer dan persoonlijke observaties en commentaren die niet op feiten zijn gebaseerd. De DNB top dient zich van dergelijke commentaren te onthouden.

5. Uit het artikel blijkt dat de DNB top reeds gesproken heeft met ABN Amro topman Groenink. Met TCI blijkt nog niet te zijn gesproken. In een dergelijke situatie zou ­ voor een evenwichtig beeld ­ eerst met TCI moeten worden gesproken.

De VEB heeft derhalve grote bezwaren tegen het optreden en de uitlatingen van de heren Wellink en Schilder. Om die reden dienen wij hierbij een formele klacht in de bij de Raad van Commissarissen van De Nederlandsche Bank.

Wij verzoeken u de DNB-top te instrueren om de volgende stappen te nemen:
1. DNB doet een publieke mededeling uitgaan waarin wordt aangegeven dat geen overtreding van wet- of regelgeving door TCI is geconstateerd.
2. DNB geeft tevens aan dat zij ­ tenzij dit in het kader van haar toezichthoudende taak noodzakelijk is ­ geen positie zal innemen ten aanzien van de strategische koers van ABN Amro.

3. DNB biedt TCI de mogelijkheid haar standpunten aan de DNB top uiteen te zetten en toe te lichten.

Mocht het beleid ten aanzien van openbaarheid zijn gewijzigd en DNB de behoefte voelen zich inhoudelijk in de discussie over prestaties en strategie van ABN Amro te willen mengen, dan heeft de VEB een aantal vragen. Deze vragen zijn als bijlage aangehecht.

Voor de goede orde stellen wij nogmaals dat deze klacht geen verband houdt met het inhoudelijke oordeel van de VEB over deze kwestie.

Gaarne ontvangen wij binnen een week reactie op deze brief. Hoogachtend,
Vereniging van Effectenbezitters
Hoogachtend,
Vereniging van Effectenbezitters
drs. P.P.F. de Vries,
directeur

Apendix: Inhoudelijke vragen aan DNB inzake ABN Amro

APPENDIX

Inhoudelijke vragen aan DNB inzake ABN Amro:


1. Is het volgens DNB juist dat de prestaties van ABN Amro achterblijven bij die van de peer group?

2. Wat zijn volgens DNB de oorzaken van dit achterblijven?
3. Is DNB van mening dat de huidige spreiding van activiteiten over Nederland, VS, Brazilië en Italië optimaal is?

4. Zo nee, welke samenstelling is volgens DNB wel optimaal?
5. Is het volgens DNB juist dat de efficiencyratio van ABN Amro bank ongunstiger is dan die van veel van haar concurrenten.

6. Wat is daarvan de oorzaak?

7. Is DNB van mening dat een eventuele overname van Capitalia door ABN Amro het risicoprofiel van ABN Amro positief beïnvloedt?
8. Is DNB van mening dat de Italiaanse bankensector op grond van culturele verschillen een hoger dan gemiddeld risicoprofiel kent?
9. Is DNB van mening dat de achterblijvende prestaties, de hogere kostenratio en de investeringen (en investeringsplannen) in Italië een positief effect hebben op het risicoprofiel van ABN Amro en daarmee van de stabiliteit van deze Nederlandse bank?

10. In welke mate treedt ABN Amro op als financier van hedgefondsen en private equity partijen? Welke invloed heeft dat op de stabiliteit van deze bank?