LLiNK

Rotterdam, 23 februari 2007


- PERSBERICHT -

LLinke Soep vertrouwt het niet

LLinke Soep, het duurzame programma met ballen, verdwaalt deze week in het grote, donkere keurmerkbos, wantrouwt de scheiding van afval en blowt zich biologisch stoned. Inspiratiegoeroe Emile Ratelband wordt op de groene meetlat gelegd om zijn Mondiale Voetafdruk te bepalen, je weet wel, het energieverbruik en de consumptie van ieder mens, omgerekend in hectaren aardoppervlak. Uiteraard probeert hij zich er breedsprakig uit te ratelen. LLinke Soep is op dinsdag 27 februari om 20.55 uur te zien bij LLiNK op Nederland 3.

LLinke Soep zou Neerlands eer en traditie geen recht doen zonder een goede wiettest. Het panel voor deze wetenschappelijke onderneming bestaat uit drie experts. Peter is een verstokte, dufgedampte coffeeshopper; Jacqueline heeft een mooi alibi: ze rookt dagelijks 15 gram wiet om medische redenen. En tenslotte model en actrice Afke Reijenga, als partygirl ook zeker niet vies van een dampende joint. Getest worden biologische wiet en hydrowiet (een variant vol chemisch groei- en bestrijdingsmiddel). Om de test zo zuiver mogelijk te houden, wordt er aan een waterpijp gelurkt. Het resultaat? Een knetterstoned panel. Welke wiet vinden zij de beste? Vinden ze überhaupt nog iets?

Velen onder ons scheiden hun groente-, fruit- en tuinafval trouw van de andere troep. Maar is die scheiding van afval wel net zo definitief als een scheiding van tafel en bed? Veel mensen denken van niet. 'Het komt toch allemaal op een grote hoop terecht', is de algemene opvatting. Maar is dat ook zo? Dat vraagt Edo zich af. Als een wakkere speurhond volgt hij blauwe en groene vuilniszakken op hun reis naar de verbrandingsoven of het compostbedrijf. Uiteindelijk komt hij achter de stinkende waarheid.

De goede man heeft zeven auto's in de garage staan die bij elkaar 180.000 kilometer per jaar op de teller hebben: Emile Ratelband mag zichzelf graag als inspiratiegoeroe zien, maar het milieu lijkt hem niet erg te inspireren. Froukje confronteert hem met zijn 'rode' gedrag. Weet hij zich daar op zijn bekende wijze verbaal uit te wurmen of trekt hij het boetekleed aan? En razende reporter Marcel wacht 1 februari jongstleden vol spanning hoe de wereld om 19.55 uur hortend tot stilstand zal komen. Maar de actie om de aarde vijf minuten rust te gunnen door het licht uit te doen, gaat als een nachtkaars uit. Dus komt Marcel zelf in actie.

Je kunt geen pot pindakaas, geen zak wasverzachter en geen tros druiven kopen of er zit een keurmerk op. Inmiddels zijn het er honderden. Als klant moet je welhaast helderziend zijn om te weten wat al die keurmerken betekenen en waar ze voor staan. In dit ondoordringbare, donkere keurmerkwoud gaat Edo op zoek naar een bospad of een open plek. Samen met een boswachter/hoogleraar ziet hij het licht.

LLinke Soep op radio, tv en internet.
Radio 1: iedere vrijdag om 20.00 uur.
Nederland 3: dinsdag 27 februari om 20.55 op Nederland 3. Internet: iedere dag vers

LLinke Soep is een programma van LLiNK. Met haar programma's wil LLiNK kijkers en luisteraars inspireren een bijdrage te leveren aan een vrije, eerlijke en duurzame wereld. LLiNK zendt uit op Nederland 2 en 3, Radio 1, 3FM, Radio 5 en www.LLiNK.nl.


------------------------------------------

EINDE PERSBERICHT




LLiNK