Vrije Universiteit Amsterdam
Korte lontjes en gekrenkte ego's
Datum 27.02.2007
Tijd 15:45
Lokatie auditorium
Dissertatie Narcissism, shame, and aggression in early adolescence: On vulnerable children
Promovendus S.C.E. Thomaes
Promotor(es) prof.dr. G.T.M. Stegge
Onderdeel Faculteit der Psychologie en Pedagogiek
Wetenschapsgebied Psychologie pedagogiek en onderwijs
In zijn proefschrift over schaamte en agressie bij kinderen en jongeren beschrijft Sander Thomaes een onderzoek naar schaamte als zogenaamd ego-bedreigende aanleiding van agressie bij jonge adolescenten. In een reeks experimenten toont hij aan dat kinderlijke boosheid en agressie vaak hun oorsprong vinden in een gevoel van schaamte. De mate waarin schaamte aanzet tot boosheid en agressie blijkt echter sterk te verschillen tussen mensen. Thomaes toont aan dat juist kinderen met een overdreven positief, narcistisch zelfbeeld geneigd zijn om agressief te reageren op schaamte. Als deze kinderen in hun trots, status of zelfbeeld worden gekrenkt, reageren ze agressief om hun dominantie te tonen en zo hun eigenwaarde te behouden.
Agressief, gewelddadig gedrag onder kinderen en jongeren ontstaat vaak in reactie op intense emoties. Eerder onderzoek bij volwassenen heeft aangetoond dat emotioneel geladen agressief gedrag veelal is geworteld in omstandigheden waarin iemands trots, status of zelfbeeld wordt gekrenkt, zogenaamde ego-bedreigingen. Tot op heden was er nog nauwelijks onderzoek gedaan naar ego-bedreigingen als aanleiding van agressie in de kindertijd. Dit is opmerkelijk, aangezien juist kinderen - met name in de vroege adolescentie - veel waarde hechten aan het in stand houden van hun status en gevoel van eigenwaarde. De resultaten van Thomaes proefschrift suggereren dat het zeer effectief kan zijn om bepaalde agressieve kinderen een realistisch zelfbeeld te leren ontwikkelen, en zich minder zorgen te maken over het beeld dat anderen van hen hebben.
Het Amsterdams Centrum voor Kinderstudies organiseert een symposium rond de promotie van Sander Thomaes. Zie de rubriek congressen en symposia.
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam