Provincie Flevoland



Provincie subsidieert restauratie kerken

De provincie Flevoland verleent 50.000 euro subsidie voor de restauratie van het orgel in de Bethelkerk. Het orgel op Urk stamt uit de 18-de eeuw en komt oorspronkelijk uit Amsterdam. Begin 20-ste eeuw kwam het orgel naar Urk. Nu functioneert het niet goed meer en speelt het vals. Het orgel moet daarom flink worden opgeknapt, waarbij verschillende onderdelen moeten worden vervangen.

Doel is uit dit barokke orgel weer de zuivere muzikale tonen te laten weerklinken. Het orgel maakt onderdeel uit van het rijksmonument de Bethelkerk en komt daarmee in aanmerking voor provinciale subsidie.

Hetzelfde bedrag aan subsidie ontvangt de Bethelkerk van de gemeente Urk. De bijdrage door de provincie Flevoland en de gemeente Urk is een eerste stap in de goede richting.

De kerk De Hoeksteen in Emmeloord ontvangt ruim 28.000 euro subsidie van de provincie voor de restauratiewerkzaamheden aan het gebouw. Hetzelfde bedrag aan subsidie ontvangt het kerkbestuur van dit gemeentelijke monument van de gemeente Noordoostpolder.

In totaal maakt de provincie Flevoland ruim 78.000 euro vrij voor beide kerken in het noordelijke deel van Flevoland.