D66

Liberale vrouwen op de bres voor scheiding kerk en staat

27 februari 2007, 17:13

PERSBERICHT

Brussel, 27-02-2007

Liberale vrouwen op de bres voor scheiding kerk en staat * -
"Verklaring van Brussel" om religie buiten politiek EU te houden -

De liberale Europarlementariërs Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) en Sophie in 't Veld (D66) waarschuwen tegen inmenging van religie in de politiek. " Europa is gebaseerd op de idealen van de Verlichting en de universele rechten van de mens. Er wordt niet voor niets verwezen naar deze culturele, religieuze en humanistische tradities in de preambule van de huidige tekst van het Grondwettelijk Verdrag. Een extra verwijzing naar de Joods Christelijke tradities in een nieuwe Europese Grondwet, zoals aangekondigd door Bondskanselier Merkel, gaat volkomen voorbij aan de diversiteit van de Europese Gemeenschap anno 2007. Scheiding van Kerk en Staat is een wezenlijk onderdeel van een moderne democratie", aldus Sophie in 't Veld, die als voorzitter van de parlementaire werkgroep Scheiding Religie en Politiek regelmatig de invloed van kerken binnen de EU instellingen aan de kaak stelt.

"De staat moet neutraal en onafhankelijk blijven, ook Europa. Het is daarom juist nu zaak, zeker gezien het christelijke karakter van de huidige Nederlandse regering, om ervoor te zorgen dat Nederland zich blijft inzetten voor een seculier Europa, een Europa voor alle burgers " zei In 't Veld vandaag tijdens de presentatie van de Verklaring van Brussel. In 't Veld is mede-initiatiefnemer van deze seculiere bijdrage aan de Verklaring van Berlijn, die op 25 maart ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van het Verdrag van Rome zal worden vastgesteld door de regeringsleiders.

Het belang van deze Verklaring van Brussel werd door Jeanine Hennis-Plasschaert benadrukt tijdens een debat op 26 februari jl. georganiseerd door het Politiek Café Brussel over de rol van religie in de politiek. Hennis-Plasschaert: "Eeuwenlang heeft religie gezorgd voor onlusten, vervolgingen en aanslagen. Geen godsdienst heeft zich in dat opzicht onbetuigd gelaten. We kunnen dan ook rustig stellen dat de invloed van de godsdienst op de politiek rampzalig is geweest. Het antwoord hierop was de scheiding van Kerk en Staat. De scheiding van Kerk en Staat is zelfs noodzakelijk gebleken als voorwaarde voor de vrijheid van godsdienst. Dat het huidige NL
coalitie-akkoord overduidelijk godsdienstig geïnspireerde meningen verwoordt is buitengewoon zorgelijk. Het eigen persoonlijke zielenheil is geen publieke zaak, of beter: dat zou zo moeten zijn. De totstandkoming van een coalitie-akkoord en daaruit voortvloeiend beleid moet onafhankelijk zijn van de vraag of de persoon ´gelovig´ is of niet."

Met de presentatie van de Verklaring van Brussel roepen de initatiefnemers (Euro)Parlementariërs, Academici en vertegenwoordigers van NGO's op de verklaring te ondertekenen. Inmiddels hebben vele honderden, gelovigen en niet-gelovigen dat al gedaan. De Verklaring van Brussel en de lijst van ondertekenaars is te vinden op www.avisionforeurope.org .


---
----------------------------