Erasmus Universiteit Rotterdam

Gevraagd: consumentenbond voor geluksadvies

Wie op zoek gaat naar advies voor een gelukkiger leven, begeeft zich op een enorme markt, waar mooie koopjes en onbruikbare rotzooi door elkaar liggen. Er bestaan nauwelijks indicaties voor de kwaliteit van het advies. Het themanummer van het Journal of Happiness Studies over geluksadvies dat op donderdag 1 maart 2007 on-line zal verschijnen, heeft daarom een eerste aanzet gegeven voor het scheiden van het kaf van het koren. In vijf uiteenlopende studies keken o.a. Maarten Berg en Ad Bergsma van de Erasmus Universiteit Rotterdam aan de hand van geluksonderzoek naar de houdbaarheid van geluksadvies van klassieke Chinese filosofen, Epicurus, Arthur Schopenhauer, New Age denkers en de auteurs van zelfhulpboeken. De conclusie is onder meer dat New Age advies nuttig is.

Het zelfhulpboek van de Duitse filosoof Arthur Schopenhauer blijkt bijvoorbeeld in de categorie troep te vallen. Deze pessimist raadde mensen aan gezelschap te schuwen, terwijl vriendschap en partnerrelaties juist de grootste bijdrage leveren aan geluk. De Chinese wijsgeer Confucius gaf echter suggesties die voor moderne lezers nog steeds relevant zijn. Dit geldt bijvoorbeeld voor zijn waardering voor het huwelijk en sociale betrokkenheid, maar ook voor zijn ideaal van een leven lang leren.

New Age advies is nuttig
Maarten Berg van de Erasmus Universiteit in Rotterdam beschrijft tien centrale thema's in de geschriften van New Age denkers. Hij concludeert dat er voor zeven aanbevelingen aanwijzingen zijn dat zij positief kunnen werken: sta open voor spiritualiteit, wees jezelf, ken jezelf, maak vrienden, denk positief, neem het heft in eigen hand en kies een gezonde leefstijl. Voor de adviezen om te mediteren en je intuïtie te vertrouwen vond geen aanwijzingen of die nuttig of schadelijk zijn. Over het idee om het leven eenvoudig te houden oordeelt Berg gemengd. Aan de ene kant waarschuwt het voor te veel materialisme, maar aan de andere kant berooft het mensen onnodig van plezier.

Epicurus was te pessimistisch over het rendement van het huwelijk De Griekse filosoof Epicurus raadt mensen aan risico in het leven tot een minimum te beperken. Wie te gehecht raakt aan mensen of dingen, leidt te veel pijn als hij ze kwijt raakt. Dit idee lijkt misschien te passen in deze moderne tijd waar het huwelijk vaak uitmondt in een pijnlijke scheiding. Ad Bergsma van de Erasmus Universiteit in Rotterdam rekende samen met twee collega's uit op hoeveel gelukkige levensjaren mensen in Nederland kunnen rekenen als ze kiezen voor het huwelijk. Het aantal gelukkige levensjaren wordt berekend door de levensduur te vermenigvuldigen met een wegingsfactor voor het geluk. De resultaten van deze berekeningen geven duidelijk steun aan het huwelijk. Getrouwde mensen die niet scheiden kunnen rekenen op een surplus van vijf gelukkige levensjaren, in vergelijking met mensen die hun hele leven alleen blijven wonen. En zelfs als een huwelijk eindigt in een scheiding is de gelukkige levensverwachting voor de betrokkenen gemiddeld hoger dan die van de chronische alleenstaanden.