Gemeente Geldrop-Mierlo


Belastingen

START BUURTOVERLEG COEVERING WEST

De gemeente is van start gegaan met het project Woon- en Leefomgeving. Dit project geeft concreet invulling aan de gedachte "Niet alleen halen maar ook brengen". Dit is het motto van het programma dat de partijen DGG, PvdA/Groen Links, CDA en DPM samen hebben opgesteld en dat de leidraad vormt voor het gemeentelijke beleid in deze raadsperiode. In het project wordt samengewerkt om de woonomgeving niet alleen vóór maar vooral ook mét de buurtbewoners veiliger en aantrekkelijker te maken. Het project gaat uit van buurten, dicht bij huis. Gestart wordt met een tweetal pilotbuurten.

BUURTOVERLEG COEVERING-WEST Op woensdag 7 februari vond de eerste kennismakingsbijeenkomst voor de pilotbuurt Coevering West plaats. Vertegenwoordigers van verschillende partijen die in deze buurt een belangrijke rol spelen maakten kennis met elkaar en met het project. Coördinerend wethouder Maasakkers gaf daarvoor de aftrap. Het pilotproject in de buurt Coevering West (omgeving Reinoutlaan / Roelantlaan) is een voortzetting van al bestaand overleg tussen de gemeente, huurdersvertegenwoordigers en woningbouwvereniging Woonbedrijf. Het overleg is uitgebreid met de BWI, wijkoverleg Coevering 2000 en de politie. In dit buurtoverleg wordt bekeken hoe de buurt er uit ziet en wat er allemaal in die buurt speelt. Dat kan heel breed zijn: van speelplekken tot zwerfvuil, van autodiefstal tot discriminatie, van ouderenvoorzieningen tot buurtwebsite. Nadat dit in beeld is gebracht vindt er een bijeenkomst plaats waarvoor alle buurtbewoners worden uitgenodigd: het project draait om de buurtbewoners. Zij kennen als geen ander de eigen buurt, zij geven aan wat zij in de eigen buurt willen, missen en wat anders moet. Maar er wordt ook van hen verwacht dat zij meedenken en meewerken aan oplossingen om de veiligheid en leefbaarheid in de eigen woonomgeving te verbeteren.

BUURTCONTRACT
In het buurtoverleg wordt daarna bekeken welke acties opgepakt en problemen opgelost kunnen worden. Aangegeven wordt ook wie daarbij een rol speelt en op welke termijn dit zou moeten gebeuren. Deze afspraken worden vastgelegd in een buurtcontract. Ook de voorbeelden van wat er allemaal in een buurtcontract kan staan zijn heel uiteenlopend, zoals het herinrichten van een plantsoen, het schoonmaken van de buurt, controle op jeugdhangplekken, voorlichting op scholen, snelheidscontroles, acties in het kader van veilig wonen, het organiseren van een straatfeest of een oudereneetgroep en het verspreiden van een buurtkrant.

UITBREIDING VAN HET PROJECT Het project start niet meteen in de hele gemeente in alle buurten die dat zouden willen. Er wordt gestart met een tweetal pilotbuurten. Naast het buurtoverleg Coevering West zal in Mierlo een project gestart worden in de buurt Heer van Rodestraat en omgeving. Wanneer het project leidt tot veiligere en aantrekkelijkere buurten dan kan het project ook in andere buurten gestart worden.

Het buurtoverleg Coevering West vergadert.