Gemeente Breda

Organisaties uit zuidwest Brabant maken zich sterk voor leerbanen

Vandaag vindt in het Trivium in Etten-Leur van 13.00 tot 17.30 uur een conferentie plaats met als titel Samen sterk voor leerbanen.

De conferentie wordt georganiseerd door de gemeente Breda, ROC West-Brabant, de samenwerkende kenniscentra en de Taskforce Jeugdwerkloosheid en is bedoeld voor betrokkenen uit heel zuidwest Brabant.

De leerbanenproblematiek speelt regiobreed en vraagt daarom om een regionale aanpak. De conferentie staat in het teken van het vinden van deze leerbanen. Hoe kunnen ROC en de Kenniscentra Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven samen effectiever jongeren plaatsen op leerbanen? Een optimale samenwerking tussen ROC's en de kenniscentra is van groot belang. Tijdens deze bijeenkomst wordt hier niet alleen over gesproken, er worden ook concrete afspraken gemaakt. Deze afspraken worden in een convenant vastgelegd. Gemeente Breda, ROC West-Brabant, CWI, en de kenniscentra ondertekenen dit convenant. Namens de Gemeente Breda zal Marja Heerkens, wethouder Sociale Zaken, haar handtekening zetten.

Door de aantrekkende economie en de inspanningen van gemeenten, ROC's, CWI en Kenniscentra vinden steeds meer jongeren een leerbaan. Daarmee kunnen ze een startkwalificatie behalen en hun kansen op de arbeidsmarkt vergroten. Een grote groep jongeren slaagt er echter nog niet in op eigen kracht een leerbaan te vinden. Voor hen dreigt uitval uit het onderwijs. Daarom zijn extra inspanningen nodig. De gemeente Breda heeft de ambitie uitgesproken komend jaar voor vijfhonderd jongeren een leerbaan te vinden en hen te plaatsen.

Om werkgevers te stimuleren jongeren een leerbaan aan te bieden, stelt de gemeente een speciale verzekeringspolis in het vooruitzicht. Deze `no riskpolis' is een verzekering die bij ziekte van de jongere alle loonkosten dekt. Ook regelt de gemeente de begeleiding bij ziekteverzuim om de jongere bij ziekte zo snel mogelijk weer aan de slag te krijgen.

Breda, 27 februari 2007