Ingezonden persbericht


Federatie
Marokkaanse
Verenigingen
Oudstrijderstraat 9
2140 Borgerhout
Tel. 03-204 10 10
Fax 03-239 98 32

Persbericht

Antwerpen (Borgerhout), 27.2.2007

Federatie Marokkaanse Verenigingen eist correcte toepassing inschrijvingsrecht

Vanaf maart 2007 worden het cruciale maanden voor de inschrijvingen van leerlingen in veel Vlaamse basis- en secundaire scholen.

Al jaren gebruiken scholen allerlei trucs om leerlingen te weigeren of door te verwijzen. Bijsturing van decreten en regelgeving maakte het voor scholen steeds moeilijker om kansarme of allochtone leerlingen te weigeren. Toch blijven sommige scholen achterpoortjes zoeken om te ontsnappen aan het "GOK-decreet" over gelijke onderwijskansen.

De Federatie van Marokkaanse Verenigingen vraagt de overheid om streng toe te zien op de correcte toepassing van het GOK-decreet en op de regels over het inschrijvingsrecht.

Drie inschrijfperiodes
In het kader van het GOK-decreet bepaalde onderwijsminister Frank Vandenbroucke dat scholen pas vanaf 1 januari 2007 kunnen inschrijven voor het schooljaar 2007-2008. In gemeenten zoals Gent en Antwerpen maakten de scholen daarover in hun Lokale Overlegplatforms (LOP's) verdere afspraken.

Zo werken de Antwerpse scholen in drie fases voor de inschrijving van kinderen die vanaf het volgende schooljaar naar een nieuwe school gaan of voor het eerst naar school gaan In een verplichte eerste fase konden scholen in januari 2007 broers en zussen inschrijven van leerlingen die al op hun school zitten. In een tweede, vrijwillige fase konden scholen die daarvoor opteren in februari onder bepaalde voorwaarden GOK-leerlingen (kansarmen, anderstaligen) of niet GOK- leerlingen (uit meer kansrijke thuismilieus) inschrijven. Pas vanaf 1 maart gaat de derde fase in waarin scholen alle andere leerlingen kunnen inschrijven.

Maar de situatie in Antwerpen is anders dan in andere steden. In het Vlaamse onderwijs bestaan er nog altijd geen 'gemeenschappelijke inschrijfperiodes': ze verschillen van stad tot stad, van gemeente tot gemeente, of er zijn zelfs nog helemaal geen afspraken over. Bovendien kan elke Antwerpse school na 1 maart zelf het moment en de duur van haar inschrijfperiode(s) bepalen. Dat zet de deur wagenwijd open voor de bekende achterpoortjes.

Gemeenschappelijke inschrijfperiodes nodig
De Federatie van Marokkaanse Verenigingen verwacht dat de overheid een initiatief neemt om voor alle ouders en leerlingen in heel Vlaanderen 'gemeenschappelijke inschrijfperiodes' te realiseren. Die gezamenlijke periodes maken de inschrijving voor ouders én scholen eenvoudiger en transparanter. Voor de pleitbezorgers en belangenbehartigers van kinderen en ouders wordt het dan ook eenvoudiger om informatie te verspreiden en om hun doelgroepen te bereiken.

De Federatie verwacht dat alle scholen hun inschrijfperiode(s) zo breed mogelijk publiek maken: dat kan via de Lokale Overlegplatforms (LOP's), de studie-informatiebureaus zoals de Studiewijzer in Antwerpen of de CLB's. Het is ontoelaatbaar dat sommige scholen deze onontbeerlijke informatie voor de ouders achterhouden en niet doorgeven aan de genoemde instanties. Bepaalde gegevens worden zelfs niet eens doorgegeven aan het Vlaams ministerie van Onderwijs en Vorming. Voor de ouders levert dat vooral nodeloos veel tijdverlies op: nutteloze telefoons, zoekwerk op het internet, verplaatsingen.

Verplichte formulieren
Het heeft jaren geduurd voordat scholen verplicht een bewijs moesten afleveren van weigering of doorverwijzing. Deze verplichting is een goede zaak. Alleen zijn veel ouders nog niet op de hoogte van hun recht op zo'n formulier. Sommige scholen leveren dan ook nog altijd geen dergelijk bewijsformulier af.

De Federatie van Marokkaanse Verenigingen vindt dat scholen ook een bewijs moeten afleveren met de waarborg van inschrijving aan elke ouder die zijn of haar kinderen wil inschrijven. Het heeft aan ouders de zekerheid dat hun kind effectief ingeschreven is. Het neemt de onzekerheid weg en is meteen een middel om dubbele inschrijvingen te vermijden.

Na overleg met de schoolraad moeten de scholen een lijst van bijdragen publiceren die de ouders moeten betalen en die duidelijk in het schoolreglement of in een afzonderlijk document noteren. Niet alle scholen leven deze reglementaire opdracht na. Toch is het duidelijk dat ook de kostprijs van het onderwijs zorgt voor sociale en etnische uitsluiting.

Discriminatie
Als scholen het GOK-decreet, de reglementeringen of de afspraken in hun LOP's niet respecteren, heeft dat vooral voor kansarme en allochtone leerlingen nefaste en discriminerende gevolgen. Het belemmert de realisatie van gelijke onderwijskansen. Een terrein waarop het Vlaams onderwijs volgens een recent OESO-rapport schromelijk te kort schiet.

Gelukkig is deze ontoelaatbare situatie onder druk van organisaties die opkomen voor de rechten van kansarmen en allochtonen de laatste jaren fel verbeterd. Veel scholen spelen het spel eerlijk. Maar het kan niet dat allochtone en kansarme ouders niet alleen in de feiten gediscrimineerd worden, maar ook getuigen dat ze in veel Vlaamse scholen het gevoel krijgen dat ze er niet gewenst zijn. Een overheid mag niet dulden dat sommige scholen het democratisch tot stand gekomen GOK-decreet met voeten treden. Niet alleen ouders en kinderen zijn daar de dupe van, maar ook scholen die wel een diversiteitsbeleid voeren en het inschrijfbeleid respecteren. Maatschappelijk kan het niet dat sommige scholen blind blijven voor de veranderde sociologische realiteit, en dat ze een discriminerend beleid voeren met middelen van de gemeenschap.

In Antwerpen namen de niet-onderwijsverstrekkers het initiatief om te starten met de registratie van verhalen en praktijken over onterechte weigeringen in scholen. Op zich een lovenswaardig initiatief. Maar onze ervaring leert ons wel dat allochtone ouders niet langer zin hebben om te getuigen over de manier waarop scholen ze soms behandelen. Door hun getuigenissen komen ze vaak in een lastig parket. En ze hebben het gevoel dat het toch allemaal geen zoden aan de dijk zet. Ze vinden dat het de hoogste tijd is dat scholen ze met respect behandelen, dat scholen de regelgeving correct toepassen, en dat ze zich kunnen beroepen op efficiënte en effectieve klachtenprocedures.

Voor meer informatie neemt u contact op met Marc Laquière, pedagogisch medewerker FMV. Tel.: 03-204 10 10. Gsm: 0484-760 490. E-mail: mlaquiere@fmv-vzw.be

De Federatie van Marokkaanse Verenigingen is de eerste Marokkaanse Federatie die door migranten zelf opgericht werd. Vandaag zijn er tachtig verenigingen aangesloten uit alle Vlaamse provincies. De Federatie is erkend door het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, departement Cultuur, afdeling Volksontwikkeling en Bibliotheken. De Federatie ontwikkelt een werking die gericht is op emancipatie, participatie en de maatschappelijke integratie van de Marokkaanse bevolking in een harmonieuze Belgische samenleving. Ze verdedigt de rechten van de mens en bestrijdt racisme en discriminatie.

-----------------------
Let wel: ouder kunnen hun kinderen in de Antwerpse scholen inschrijven vanaf 1 maart 2007 voor het schooljaar 2007- 2008 tenzij de school zelf een inschrijfperiode na 1 maart bepaald heeft.

FMV staat blijkbaar niet alleen met haar bevindingen:


. Ministerie van onderwijs en vorming. Agentschap voor onderwijsdiensten (AgODI). Gelijke onderwijskansen. Lokale overlegplatforms. Evaluatie werking 2004-2006. Zie o.a. p. 72 en 73.


. Verslag Algemene vergadering LOP Basisonderwijs Gent, p.3: 'Directies stellen dat het correct gebruik van het inschrijvingsregister ouders moet kunnen geruststellen. Maar dan moet het inschrijvingsregister wel worden gecontroleerd. Dit gebeurt op dit moment niet of onvoldoende.'.

---- --