Gemeente Ede

nummer 33 / Ede, 27 februari 2007

Alle regelingen optrekken tot 120 % sociaal minimum

College wil werk maken van armoedebestrijding

Het college van B&W heeft een aantal suggesties geformuleerd voor de gemeenteraad om iets te doen voor de minima. De gemeenteraad had het college hier om gevraagd.
Die voorstellen zijn: stel alle regelingen voor de minima open voor iedereen met een inkomen tot 110 of 120% van het sociaal minimum; verstrek bijzondere bijstand aan gezinnen met kinderen die een computer moeten aanschaffen; geef mensen, onder voorwaarden, ook bijzondere bijstand voor een koelkast of wasmachine en stel een participatiefonds in om kinderen tot 18 jaar uit gezinnen met een minimaal inkomen in staat te stellen deel te nemen aan sociaal-culturele activiteiten.

Verbeteren van de financiële positie van minima is één van de speerpunten die de gemeente Ede de komende 4 jaar wil benadrukken in haar lokale beleid. Het college loopt daarmee enigszins vooruit op het regeerakkoord, dat gemeenten op dit vlak meer mogelijkheden lijkt te gaan bieden. Burgemeester en wethouders vragen de gemeenteraad keuzes te maken uit enkele beleidsopties om de financiële positie van mensen met een laag inkomen te verbeteren.

De minimaregelingen openstellen voor mensen met een inkomen dat iets hoger ligt dan het sociaal minimum (bijvoorbeeld 120 %) is een van de voorstellen die het college aan de raad wil voorleggen. Door het bestaan van inkomensafhankelijke regelingen is het voor mensen met een laag inkomen vaak moeilijk om hun inkomenspositie te verbeteren. Van een inkomensverbetering, bijvoorbeeld bij werkaanvaarding, blijkt netto soms maar weinig over, doordat het recht op inkomensondersteunende regelingen van het rijk en de gemeente vermindert of verdwijnt. Met de voorstellen wil het college bereiken dat het voor bijstandsgerechtigden aantrekkelijk wordt om te streven naar werk en voor werkenden te streven naar een naar een hoger inkomen.

Daarnaast wil het college de deelname aan maatschappelijke participatie zoals lidmaatschap van een sportclub of scouting of theaterbezoek bevorderen voor jongeren tot 18 jaar. Hiermee hoop het college het welzijn van de doelgroep te verhogen en een bijdrage te leveren aan het doorbreken van het maatschappelijk isolement. Ook computervoorzieningen voor gezinnen met kinderen en een witgoedregeling (koelkast en wasmachine) zijn onderdeel van de voorstellen.

---