ABVAKABO FNV

Geef uw mening over de conceptinzet cao Hbo

De huidige cao Hbo loopt nog tot en met 31 juli. In maart bespreken de vakbonden hun nota's van inzet en streven naar één gezamenlijke inzetnota. U kunt uw mening geven tot en met 9 maart direct via de website.

Rode draad inzet: kwaliteit

ABVAKABO FNV krijgt al enige tijd signalen van leden uit het hbo dat de kwaliteit van de arbeid onder druk staat. Op een aantal hogescholen is beknibbeld op voorbereidingsuren en deskundigheidsbevordering. Jonge docenten krijgen soms te snel een te grote verantwoordelijkheid of ervaren een gebrek aan begeleiding. Veel werknemers ervaren een toegenomen werkdruk. Zeker gezien de toenemende krapte van personeel in het hbo vindt ABVAKABO FNV dit een zorgelijke ontwikkeling. Dit probleem willen we met werkgevers in de breedte bespreken. De hbo-sector heeft grote ambities, zowel kwantitatief als kwalitatief. ABVAKABO FNV ondersteunt deze ambities, maar concludeert dat er dan ook effectief moet worden geïnvesteerd in de mensen die deze ambities moeten verwezenlijken. Kwaliteit van de arbeid is voor ons dan ook een rode draad in onderstaande inzetpunten.

Punten voor de inzet

Inkomen

De koopkracht van individuele werknemers is de afgelopen jaren flink afgenomen. Nu de economie aantrekt, is het tijd voor een reële inkomensverhoging. ABVAKABO FNV wenst een cao met een looptijd van 12 maanden en conformeert zich aan de maximale looneis, zoals die is geformuleerd door de FNV. Gedurende die looptijd zetten we in op een structurele loonsverhoging van 3% voor alle werknemers in de hogescholen. Daarnaast willen we een verhoging van de eindejaarsuitkering met een half procent. Aanvullend hierop stelt ABVAKABO FNV zich expliciet op het standpunt dat ook degenen die niet onder de cao vallen, zoals de leden van het College van Bestuur zich moeten conformeren aan de maximale cao-stijging. Het maximumsalaris van de leden van het College van Bestuur dient niet hoger te zijn dan de norm die de commissie Dijkstal adviseert voor de minister president. Het College van Bestuur vervult een voorbeeldfunctie voor alle werknemers en moet hierin zijn verantwoordelijkheid nemen.

Professionaliteit en scholing

Hogescholen willen zich ontwikkelen naar sterke, regionale kennisinstellingen. Om die positie te verwerven en uit te bouwen is een forse investering in medewerkers noodzakelijk. Voor verdere professionalisering zijn investeringen in tijd en in geld essentieel. Goede afspraken over ontwikkeling,
scholing en loopbaanbegeleiding kunnen de sector een meerwaarde geven voor (vaak jonge) professionals en helpen voorkomen dat ervaren personeelsleden vastlopen in de huidige functie. Deze investeringen leveren een bijdrage aan de enorme vraag naar nieuw personeel en bieden ervaren
medewerkers nieuwe uitdagingen binnen de hogeschool, zodat zij langer actief zullen blijven.

ABVAKABO FNV benadrukt dat faciliteiten voor álle werknemers noodzakelijk zijn, zowel voor degenen die betrokken zijn bij het primaire proces, als voor werknemers in ondersteunende diensten. Naast aandacht voor functiegerichte scholing wil de bond ook daadwerkelijk employability en mobiliteit bevorderen. Hiertoe wil ABVAKABO FNV dat iedere werknemer jaarlijks recht krijgt op een persoonlijk ontwikkelingsbudget van tenminste een half maandsalaris met een minimum van EUR 1.000,-. De werknemer mag dit bedrag opsparen in geval van bijvoorbeeld een dure opleiding.
Daarnaast stellen wij voor iedere werknemer een vijf-jaarlijks recht op onafhankelijk loopbaanadvies voor. De kosten hiervan zijn voor de werkgever.

Levensfasebewust personeelsbeleid

De cao-partijen buigen zich deze ronde over een nieuw levensfasebewust personeelsbeleid. Hierbij moet aandacht zijn voor alle leeftijden. ABVAKABO FNV wil graag een aantal instrumenten in de cao die voor alle werknemers gelden en waar individuele werknemers gebruik van kunnen maken op de momenten waarop dit voor hen nodig is. Naast instrumenten waardoor het mogelijk is werk en privé te kunnen combineren, moet er aandacht zijn voor gezond werken. Essentieel voor ABVAKABO FNV is dat er in de cao op landelijk niveau een seniorenregeling blijft bestaan.

Bescherming bij ziekte en ontslag

Uitgangspunt van ABVAKABO FNV is het voorkomen van werkloosheid en arbeidsongeschiktheid via preventie en re-integratie. De vakbonden willen heldere afspraken maken om gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemers in dienst te houden voor hun restverdiencapaciteit. Ook heeft het voorkomen van werkloosheid door bemiddeling van werk naar werk hoge prioriteit. Ondanks alle maatregelen kan het voorkomen dat iemand zijn werk verliest. Voor die groep wil ABVAKABO FNV dat een goed financieel vangnet blijft bestaan. Hiermee ontstaat een evenwicht tussen werkzekerheid en inkomenszekerheid.

Tijdelijke contracten

ABVAKABO FNV wil de wildgroei aan tijdelijke contracten beperken en werknemers met een tijdelijk contract meer zekerheid bieden. Wij streven geen baanzekerheid na, maar wel werkzekerheid. Daarvoor is het van groot belang dat ook werknemers met een tijdelijk contract gebruik kunnen maken
van instrumenten als bemiddeling van werk naar werk, recht op scholing en persoonlijke ontwikkeling. Anderzijds moet er meer helderheid komen over tijdelijke aanstellingen, door expliciet vast te leggen wanneer een tijdelijk contract mogelijk is. Daarnaast wil ABVAKABO FNV afspreken dat
de werkgever het aantal tijdelijke contracten registreert en hierover jaarlijks verantwoording aflegt aan het medezeggenschapsorgaan.

Reiskosten

Iedere hogeschool heeft een regeling voor reiskosten. Van veel werknemers horen wij dat deze regelingen niet naar tevredenheid zijn. ABVAKABO FNV is van mening dat dienstreizen in ieder geval altijd kostendekkend moeten worden vergoed.

Functieordening

De invoering van functieordening heeft op veel hogescholen voor discussie gezorgd. Met de AOb willen wij een goede evaluatie op basis van degelijk cijfermateriaal. Onafhankelijk onderzoek is nodig naar het proces van invoering, de uitkomsten en de gevolgen van functieordening.

Vul de enquête in!

U kunt tot en met 9 maart uw mening geven over de conceptinzet via deze website. De enquête is voor leden en niet-leden, maar uiteindelijk bepalen alleen de leden wat uiteindelijk in de cao-inzet komt. Is uw collega nog geen lid, wijs hem of haar dan eens op de voordelen van het lidmaatschap.
21-02-2007, Hoger beroepsonderwijs | Meer over: hbo, onderwijs |