ABVAKABO FNV

Cao-overleg SNT KPN Contact hervat

Eind december raakte het overleg over de cao van KPN Contact/SNT in een impasse. Naar het oordeel van de werkgever is de cao veel beter dan die van de concurrentie. Het verder verhogen van de loonkosten bedreigt de continuïteit van KPN Contact/SNT, aldus de werkgever. De gezamenlijke vakbonden hebben dat standpunt betwist.

Om uit de impasse te komen is besloten een onafhankelijke onderzoeker aan te stellen die in opdracht van directie en vakbonden in kaart bracht hoe de situatie feitelijk is. Recent heeft Paul Nobelen zijn bevindingen gerapporteerd aan directie, vakbonden en ondernemingsraden.

Daaruit blijken de volgende punten:

* Er is een communicatieprobleem: Wat zijn KPN Contact en SNT voor soort bedrijven?

* Medewerkers van SNT voelen zich onzeker over hun toekomst;
* Medewerkers van KPN Contact en SNT voelen zich onvoldoende gewaardeerd;

* Er is een (veel) te groot verloop onder jonge mensen en uitzendkrachten (kapitaalvernietiging);

* Andere groepen medewerkers zitten al jaren op hun eindschaal en hebben geen perspectief;

* De cao KPN Contact/SNT is duurder dan die van de concurrentie, maar het verschil is kleiner dan de werkgever stelt. Daarentegen presteren KPN Contact en SNT niet beter dan de markt.
* De prijs-kwaliteitverhouding van beide bedrijven is ongunstig in relatie met de markt.

De onderzoeker heeft een groot aantal verbeterpunten op tafel gelegd.

Hoe verder?

De vakbonden hebben na de presentatie van de onderzoeker overleg met de kaderleden gevoerd. Indien directie, ondernemingsraden, medewerkers en vakbonden er gezamenlijk in slagen de verbeterpunten re realiseren, ontstaan er naar het oordeel van de vakbonden voldoende (financiële) mogelijkheden om de arbeidsvoorwaarden te verbeteren.

De vakbonden zijn bereid het overleg over de cao te hervatten, onder de voorwaarden dat:

* Er aan het einde van de onderhandelingen (financiële) verbeteringen zijn afgesproken: dus geen sigaren uit eigen doos!
* Er door de werkgever snel duidelijkheid wordt gegeven aan de medewerkers over de positie van KPN Contact en SNT is. Duidelijk moet worden voor wat voor soort bedrijf u nu eigenlijk werkzaam bent!

* Dat er, afhankelijk van die positionering van beide bedrijven, meer zeggenschap komt voor de directie van SNT;
* Dat er, afhankelijk van de positionering van beide bedrijven, met de vakbonden gesproken wordt over het uit elkaar trekken van de cao KPN Contact/SNT in aparte cao's voor KPN Contact en SNT;
* Dat er in overleg met de ondernemingsraden serieus door de werkgever gewerkt wordt aan het oplossen van de andere door de onderzoeker genoemde problemen.

Deze voorwaarden zijn door de vakbonden recent aan de werkgever voorgelegd. De werkgever heeft aangegeven niet onwelwillig te staan ten opzichte van deze voorwaarden. Gelet hierop zal het overleg op 5 maart worden hervat.
21-02-2007, Koninklijke KPN NV | Meer over: kpn contact, snt |