Gemeente Dinkelland

Datum: 27 februari '07 Betreft: Zienswijze Dinkelland Waterbeheersplan

Dinkelland pleit voor landbouw

Reactie op Waterbeheersplan Waterschap

In een brief aan het Waterschap Regge en Dinkel heeft de gemeente Dinkelland haar reactie op het Waterbeheersplan bekend gemaakt. Hierin pleit Dinkelland om veel meer rekening te houden met de grondgebonden landbouw en de toeristische recreatieve sector die voor een groot deel het grondgebruik in Dinkelland bepalen.

Toelichting

In de concept-actualisatie van het waterbeheerplan heeft het Waterschap grote delen van Dinkelland aangewezen waarbij een duidelijke keuze is gemaakt voor natuur en water. Volgens de gemeente Dinkelland wordt hierbij onvoldoende rekening gehouden met de grondgebonden landbouw en de toeristische recreatieve sector in deze gebieden. Omdat het water ruim baan krijgt, kan het betekenen dat er nog meer bedrijven gedwongen worden te stoppen met hun activiteiten. Op basis van het huidige Waterbeheerplan wordt zelfs de grondgebonden landbouw op termijn geheel uitgesloten. Hierdoor kunnen er gebieden ontstaan zonder economische bedrijvigheid, wat grote gevolgen kan hebben voor de leefbaarheid en sociale structuren van het platteland.

Voor de gemeente Dinkelland is dit onacceptabel. De gemeente heeft in haar beleid juist bijzondere aandacht voor een goed functionerende economische sector passend bij het karakter van Dinkelland, met bijzondere aandacht voor de agrarische en de toeristische recreatieve sector. Hoewel deze verweving kan leiden tot een spanningsveld, houdt Dinkelland in haar bestemmingsplan Buitengebied zoveel mogelijk rekening met een verweving van verschillende functies zoals landbouw, natuur en landschap, omdat juist deze verweving van functies zorgt voor het aantrekkelijke gebied dat het landschap van Dinkelland nu is.

Dinkelland is dan ook van mening dat voordat tot aanwijzing van de betroffen gebieden wordt overgegaan er meer inzicht moet zijn in de economische gevolgen. Hierbij dient een gefundeerde afweging gemaakt te worden van het waterbeheer ten opzichte van het economische en sociale belang. Wethouder Kleissen: "De economische gevolgen van dit waterbeheerplan moeten niet uitsluitend bij de agrarische sector neergelegd worden. Wanneer dit leidt tot onredelijke beperkingen voor individuele ondernemers, dan moet daarvoor ook een adequate compensatie worden geboden."

De gemeente Dinkelland heeft er bij het Waterschap dan ook nadrukkelijk op aangedrongen om de door Dinkelland ingediende zienswijze zwaar mee te laten wegen bij de verdere afwegingen.


---

Mededelingen voor de redactie:

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Team Communicatie, Joost Meijer, telefoonnummer 0541-854 100 of 06-16594593 of jwg.meijer@dinkelland.nl.

---- --