Gemeente Utrecht

2007
Schriftelijke vragen inzake afpersing in de horeca

Vragen van de heer M. Cavusoglu en mevrouw S.M.L. Bottse (ingekomen 27 februari 2007)

In dagblad Spits van 19 februari 2007 (zie http://digi.spitsnet.nl/2007-02-19/1024/ op pagina 3) stond er een artikel met de kop:"Afpersing horecabeheerders Horeca uitbaters in grote steden als Amsterdam en Utrecht worden afgeperst maar doen uit angst voor represailles en voor hun reputatie geen aangifte". In het zelfde artikel wordt, door een wetenschapper van het Willem Pompe Instituut voor Strafrechtswetenschappen, gesignaleerd dat "niet-officiële" portiers binnen 5 minuten bij een café of disco kunnen zijn om orde op zaken te stellen terwijl de politie vaak te laat is. Desgevraagd heeft de Politie Utrecht geen informatie paraat over dit onderwerp. Gezien de zorgelijke signalen die bij de fractie van GroenLinks binnenkomen van ondernemers, bijvoorbeeld op de Amsterdamse straatweg en omdat Utrecht expliciet wordt genoemd in het artikel, stellen wij de volgende vragen:


1. Heeft het college een beeld van de omvang van deze problematiek (afpersing en aanwezigheid van niet-officiële" portiers) in Utrecht? Zo nee, bent u bereid dit in kaart te brengen?
2. Zo ja, op welke manier wordt afpersing uit de taboesfeer gehaald en bestreden?
3. Hoe beoordeelt het college de inzet van "niet-officiële" portiers ? Wat gaat het college ondernemen om aan deze praktijken een einde te maken?