Gemeente Barendrecht

Belangrijkste punten raadsvergadering 27 februari
Raad akkoord met aanpak Integraal Huisvestingsplan

BARENDRECHT (dinsdag 27 februari 2007) * De Barendrechtse gemeenteraad sprak maandagavond tijdens een openbare raadsvergadering over de uitgangspunten van het Integraal Huisvestingsplan (IHP). Met het IHP wil de gemeente komen tot een samenhangende kijk voor de langere termijn op huisvesting voor onderwijs- en welzijnsinstellingen. In plaats van ad-hoc oplossingen voor huisvestingsproblemen moet er een duidelijke visie komen op de totale huisvestingproblematiek en het accommodatiebeheer. De gemeente neemt ook maatschappelijke ontwikkelingen en trends mee in het IHP. Alle raadsfracties gingen akkoord met het collegevoorstel en benadrukten dat de kwaliteit van de uitvoering van het IHP boven de snelheid gaat.

Een aantal acute knelpunten bij schoolgebouwen vormen de aanleiding voor het huisvestingsplan. Enkele specifieke gebouwen moeten worden vervangen of uitgebreid. De ontwikkeling van de nieuwbouwwijk Vrouwenpolder/Lagewei brengt eveneens vraag naar (aanvullende) huisvesting met zich mee. Om ad-hoc oplossingen te vermijden gaat de gemeente kijken naar de huisvesting voor onderwijs- en welzijnsinstellingen in heel Barendrecht. Ook de gevolgen van de maatschappelijk ontwikkelingen, zoals die van 'de brede school', worden in het IHP meegenomen. Wethouder Coby van Deursen (onderwijs en sociale zaken) benadrukt dat er "draagvlak nodig is voor het IHP bij de onderwijs- en welzijnsinstellingen". Zij beloofde tijdens de raadsvergadering "de stapsgewijze concretisering van het IHP steeds te laten zien aan de raad".

Motie
D66, VVD en PvdA dienden een gezamenlijke motie in betreffende huwelijken tussen personen van gelijk geslacht zonder voorbehoud. De nieuwe regering heeft aangegeven dat Bijzondere Ambtenaren van de Burgerlijke Stand (BABS) op grond van persoonlijke bezwaren mogen weigeren om huwelijken tussen mensen van gelijk geslacht te sluiten. Barendrecht heeft op dit moment zes BABS-en (buiten enkele raads- en collegeleden), waarin bij geen van de ambtenaren sprake is van dergelijke bezwaren. De drie partijen zijn van mening dat iedere burger van Barendrecht nu en in de toekomst de garantie moet hebben dat de ambtenaar van hun keuze ook het huwelijk wil uitvoeren, los van de seksuele geaardheid en het geslacht van de partners. Zij zijn van mening dat bij het aanstellen van nieuwe BABS-en expliciet de vraag gesteld moet worden of de toekomstige ambtenaar ethische bezwaren heeft met het huwen van personen van gelijk geslacht en dat er alleen BABS-en en andere huwelijksvoltrekkers aangesteld mog en worden die aangeven daar geen problemen mee te hebben. De motie werd aanvaard met 18 stemmen voor en 9 stemmen tegen.

Noot voor de pers,

Gemeente Barendrecht