Gemeente Ede

nummer 027 / Ede, 27 februari 2007

papiercontainers succesvol
Ede haalt doelstelling afvalscheiding

De gemeente Ede is het afgelopen jaar geslaagd om haar doelstelling op het gebied van afvalscheiding te halen. Dit blijkt uit de Milieurapportage 2006 van de gemeente Ede. Voor 2006 had de gemeente gemiddeld 60% van het huishoudelijk afval willen scheiden. Aan het eind van het jaar bleek de teller uiteindelijk op 62% te staan. Hiervan is 57% gerealiseerd door de inwoners zelf en 5% door de afvalverwerker, voornamelijk door het scheiden van metalen. Hiermee is de algemene doelstelling uit de beleidsnotitie Afval in Ede (2003) gehaald. In 2004 bedroeg het percentage nog 49,7% en in 2005 52%. Het scheidingspercentage is een gemiddelde van alle te scheiden afvalsoorten. Voor ieder van deze heeft de gemeente een gewenst scheidingspercentage als doel geformuleerd.

Meer oud papier en karton
De grootste stijging in de ingezamelde hoeveelheden afval wordt veroorzaakt door de gestegen hoeveelheid ingezameld oud papier en karton. Landelijk is de doelstelling om 85% van het herbruikbare oud papier uit huishoudens gescheiden in te zamelen. In 2006 werd in Ede 70kg per inwoner gescheiden ingezameld, wat neerkomt op een percentage van 74%. Door extra afvalscheiding bij de afvalverwerking is het totaal scheidingspercentage zelfs hoger, namelijk 87%. Dus boven de landelijke doelstelling.

Verbetering gescheiden inzameling papier
In 2006 is gemeentebreed en op vrijwillige basis de papiercontainer bij huishoudens ingevoerd. Ruim 70% van de huishoudens gebruikt nu actief deze speciale container om het papier en karton gescheiden aan te bieden. De papiercontainers worden geleegd door de Afvalcombinatie De Vallei. In een aantal wijken doen vrijwilligersorganisaties mee aan de papiercontainerinzameling. Deze organisaties ontvangen de opbrengst van het oud-papier plus een bonusvergoeding. Deze aanpak blijkt zeer succesvol. Momenteel staan er nog diverse verenigingen op de wachtlijst, om huis-aan-huis de papiercontainers te mogen legen.

Afvalpas
Ook werd in 2006 tegemoet gekomen aan de raadsbrede motie om een Afvalpas in te voeren. Met deze pas kunnen inwoners van de gemeente Ede een bepaalde hoeveelheid grof huishoudelijk afval gratis wegbrengen naar het Afvalbrengstation. Ook kunnen zij dit aan huis op laten halen door Afvalcombinatie De Vallei. Eind 2006 werd de Afvalpas bij ieder huishouden in Ede afgeleverd. Met ingang van 1 januari 2007 kunnen inwoners alleen nog met de Afvalpas huishoudelijk afval wegbrengen of op laten halen. Het gebruik van de Afvalpas wordt over twee jaar geëvalueerd.

---