Gemeente Ede

nummer 31 / Ede, 27 februari 2007

Stap verder in de procedures
College stelt bestemmingsplan Kernhem en het ontwerpbestemmingsplan Voorzieningencluster Het nieuwe Landgoed vast

Vandaag besloot het college van burgemeester en wethouders uit Ede om het bestemmingsplan voor het woongebied Kernhem vast te stellen en aan de gemeenteraad voor te leggen. Een aantal kleine wijzigingen ten opzichte van het ontwerp is doorgevoerd. De reacties op het voorontwerp bestemmingsplan Voorzieningencluster Het nieuwe Landgoed leiden niet tot nieuwe inzichten, waardoor het plan ongewijzigd verder in procedure wordt gebracht.
Het bestemmingsplan Kernhem maakt de bouw mogelijk van circa 1920 woningen en een tweetal basisscholen. In het Het nieuwe Landgoed komen ruim 380 woningen met daarbij ruim 260 woningen in het voorzieningencluster waarin ook winkels en voorzieningen zoals een sporthal, een gezondheidscentrum en het buurtcentrum dat dan het buurthuis Lindenhorst vervangt. De terinzagelegging van beide plannen leidde tot 37 zienswijzen (Kernhem) en 67 inspraakreacties (Voorzieningencluster Het nieuwe Landgoed).

Zienswijzen ontwerp bestemmingsplan Kernhem
Een van de zienswijzen over de N224 is ondertekend door 288 mensen. De zienswijzen gaan met name in op de verkeersaspecten, maar ook zaken als de warmtehulpcentrale en de ecologische zone in Kernhem komen aan de orde.

Inspraakreacties voorontwerp bestemmingsplan Voorzieningencluster Een brief is vergezeld met een lijst met 152 handtekeningen. De belangrijkste bezwaren hebben betrekking op de hoogte / massa van de appartementengebouwen vlakbij de Stakenberg / Hogewoud, de vrees voor parkeerproblemen in de omgeving van Zuiderhout/ Waarderhout en toename van de geluidsbelasting door de verbreding van de N224.

Aanpassingen
Het college stelde vandaag de reactienota op het ontwerp bestemmingsplan Kernhem en het inspraakverslag op het voorontwerp bestemmingsplan Voorzieningencluster vast. Mensen die een schriftelijke reactie indienden, krijgen de nota en / of het verslag thuis gestuurd.

De belangrijkste wijziging heeft betrekking op de rijsnelheid N224. Het college stemt in principe in met verlaging van de maximale rijsnelheid op de N224 naar 50 km/h voor het gedeelte tussen Proosdijerveldweg en Laarwoud. Op het gedeelte tussen Laarwouid en A30 geldt, vanwege handhaving, een maximumsnelheid van 70 km/h.

De overige wijzigingen in het plan voor woongebied Kernhem hebben betrekking op de planvoorschriften en de plankaart. Verder worden in de toelichting de resultaten van de milieu-invloeden van de geplande warmtehulpcentrale opgenomen.

Vervolg procedure
Het college biedt het bestemmingsplan woongebied Kernhem aan de gemeenteraad aan. Op 26 maart behandelt de commissie R.O. het plan. Mensen die een zienswijze indienden, kunnen dan inspreken. De gemeenteraad behandelt het bestemmingsplan Kernhem op 12 april aanstaande.
Het ontwerp bestemmingsplan Voorzieningencluster Het nieuwe Landgoed ligt binnenkort zes weken ter inzage. De ingangsdatum wordt op de infopagina in Ede Stad gepubliceerd. Na deze termijn beoordeelt het college de zienswijzen en biedt daarna het bestemmingsplan Voorzieningencluster aan de gemeenteraad ter vaststelling aan.
---