Gemeente Utrechtse Heuvelrug


Informatieavond Integraal Veiligheidsplan

In het Cultuurhuis in Doorn vond maandagavond de eerste informatieavond plaats over het Integraal Veiligheidsplan. Een kerntaak van de gemeente is de zorg voor de veiligheid van haar inwoners. Dat kan zij niet alleen. Inwoners, politie, justitie, brandweer, jongerenwerk, buurtpreventie, horeca, ondernemers, woningbouwverenigingen, scholen etc. zijn allemaal partijen die te maken hebben met het veiligheidsbeleid. De centrale vraag die tijdens de informatieavonden in de verschillende dorpskernen wordt gesteld, is: Wat vinden de inwoners van de veiligheid en wat willen zij op het gebied van veiligheid? Welke wensen, ideeën en klachten leven er onder de inwoners als het gaat om de veiligheid en leefbaarheid in hun wijk?

De opkomst was maandagavond gering, maar stelde burgemeester Frits Naafs: ,,Het aantal aanwezigen bepaalt niet de kwaliteit van de bijeenkomst. Eerst werd er een korte presentatie gehouden door de politie, de brandweer en de wijkregisseur; de schakel tussen de inwoners en de gemeentelijke organisatie. De aanwezigen kregen vervolgens de mogelijkheid het woord te voeren. Het gedrag van de jeugd kwam aan de orde, maar ook de verkeersveiligheid bij scholen. Ook werd de suggestie gedaan dat inwoners via Buurtpreventie zelf bepaalde zaken regelen zonder dat direct de gemeente of de politie ingeschakeld hoeft te worden.

Naafs gaf aan dat de inwoners niet alleen veiligheidsconsumenten zijn, maar ook veiligheidsproducenten. ,,Ouders zijn ook zelf verantwoordelijk voor het gedrag van hun kinderen. Spreek elkaar hier op aan.
Om te weten hoe de verkeersveiligheid bij scholen is, heeft de burgemeester zich al eens onopvallend langs de kant van de weg opgehouden. ,,Toen ik er een kijkje nam werd er in de Wijngaard rustig gereden door de ouders. Ook hier geldt echter dat als ouders meer de moeite nemen om hun kinderen op de fiets naar school te brengen, je een veiliger situatie creëert.

Mevrouw Visser en de heer Elzinga, beide bewoners van appartementencomplex Keizerskroon aan de Kapelweg, hekelden het gedrag van schoolgaande jeugd. Zij spraken ook hun verwondering uit dat er bij een hangplek in Doorn zelfs twee nieuwe banken voor de jongeren zijn geplaatst. Naafs wilde tijdens de informatieavond niet dat de jeugd alleen maar in een kwaad daglicht werd gesteld. ,,Zo heb ik kort geleden nog oplettende jongeren uit Leersum beloond die dankzij hun oplettendheid koperdieven betrapten. En wat die twee nieuwe banken betreft? Het voordeel hiervan is dat de jeugd zich nu op deze hangplek ophoudt en niet bij u voor de deur. Deze positieve woorden waren voor mevrouw Visser voldoende om de discussie te besluiten. ,,Na uw woorden zijn we niet verdrietig meer. We gaan weer vrolijk verder.

Informatieavonden
In de komende periode worden in alle dorpskernen informatieavonden over het Integraal Veiligheidsplan gehouden. Het is van groot belang om te weten wat er speelt in de dorpskernen zodat beleid en middelen op de juiste manier kan worden vormgegeven c.q. ingezet. De resultaten van de bijeenkomsten worden gebruikt voor het op te stellen Integraal Veiligheidsplan.

Data voor informatieavonden Integraal Veiligheidsplan (aanvang 20.00 uur)

Donderdag 8 maart Amerongen Dorpshuis De Waaier Maandag 19 maart Maarsbergen Motel Maarsbergen Dinsdag 20 maart Driebergen Nieuw Salem
Woensdag 28 maart Overberg Buurthuis De Buurthucht Maandag 2 april Leersum restaurant dArthuizen