Brandweerman mag minder werken met behoud van salaris

27.02.2007 / 15:00 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Abvakabo fnv

Abvakabo fnv

De gemeente Den Haag moet brandweerman Ben Nies toestaan 48 uur te werken met behoud van het salaris. Dit geldt tot de invoering van de 48 urige werkweek. De rechtbank in Den Haag heeft dat beslist na een rechtszaak die Nies en de vakbond Abvakabo FNV hadden aangespannen. De gemeente Den Haag vond het goed dat de brandweerman 48 uur ging werken in plaats van de huidige 54 uur. Hij moest dan wel een evenredig deel van zijn salaris inleveren.
De rechter heeft de gemeente nu in het ongelijk gesteld.

Volgens het Europese hof, het Nederlandse Arbeidstijdenbesluit en een aantal Nederlandse rechters werken de brandweerlieden 6 uur per week te veel. Een werkweek mag maximaal 48 uur per week duren. Slaap- en wachttijden moeten ook als werktijd worden gezien. Verschillende rechtelijke uitspraken hebben dit bevestigd. De uitspraak vandaag van de Haagse rechter benadrukt deze uitspraken nog eens. Abvakabo FNV bestuurder Ruud Kuin is niet verrast door de beslissing van de rechtbank:'Het is allang duidelijk dat wij wettelijk gelijk hebben. Veel gemeenten hebben op deze uitspraak gewacht. Om deze rechterlijke uitspraak kunnen ze niet meer heen!'

De rechter heeft tevens gezegd dat de partijen opnieuw om de tafel moeten om de arbeidsvoorwaarden te regelen.

In het hele land voeren brandweerkorpsen actie om de werkweek terug te brengen naar 48 uur.
De Abvakabo FNV bereidt rechtszaken voor tegen de gemeenten Amsterdam, Haarlemmermeer en Almere. Via een kort geding wil de vakbond de gemeenten dwingen om tot een invoeringsdatum en een overgangsregeling van de 48 urige werkweek te komen.