Gemeente Nederbetuwe


Bevolking Ochten bezorgd

27 feb 2007
Ruim veertig bezorgde inwoners, hoofdzakelijk uit Ochten, woonden afgelopen maandag. 26 februari, een informatieavond bij over de herontwikkeling van de Drutensche Waarden. De slotconclusie was eenduidig: de bevolking van Ochten maakt zich ernstige zorgen over de ontwikkelingen aan de overkant van de rivier de Waal.

Zorgen om zicht en geluid

Wethouder Herman Willemsen gaf in zijn openingswoord al aan dat het

gemeentebestuur van Neder-Betuwe niet zo maar kan instemmen met de plannen van de gemeente Druten. Hij noemde als eerste het visuele aspect. Een vergroting van het aan de rivier gelegen industrieterrein zou een visueel gedrocht kunnen vormen vanuit Ochten bezien. Daarnaast dreigt een grotere overlast van geluid.

... en nog meer zorgen

Later voegde de zaal daar nog een flink aantal zorgen bij. Zo heeft de provincie al eens uitgesproken dat industrie langs de Waal meer gecentraliseerd moet worden. De uitbreiding in Druten zou daarvoor een aangewezen plaats zijn. Ook het verplaatsen van de scheepswerf zou absoluut niet bijdragen tot het verbeteren van de Ochtense leefomgeving. De geplande haven en de al dan niet mogelijk te nemen maatregelen om overlast te voorkomen viel eveneens niet in goede aarde.

Alternatieven

De initiatiefnemers, een particulier initiatief, toonden de aanwezigen de nodige alternatieven. De nadruk daarbij viel op allerlei afschermende maatregelen, die moeten voorkomen dat zowel visueel als geluidstechnisch het dorp Ochten meer last van het industrieterrein krijgt.

Samenwerking

Om het plan voor de Drutensche Waarden te kunnen realiseren werkt het consortium met een projectgroep waarin zijn vertegenwoordigd:
* HSRO, bureau voor Stedenbouw en Ruimtelijke ontwikkeling
* H+N+S, landschaparchitecten

* SIGT, adviseurs voor milieu en landschap

Extra expertise is afkomstig van:

* Ferdinand van Hemmen, landschapshistoricus, voor het gebied van Cultuurhistorie en Natuur

* Jos Rademakers, ecoloog

Een bijzondere rol is weggelegd voor de Kamer van Koophandel die voor de afstemming tussen publieke en private partijen zorgt.

Startnotitie

Binnenkort wordt de startnotitie, waarbij de gemeenten Druten en West Maas en Waal zelf een actieve rol hebben gespeeld, afgerond.

Toezegging

De aanwezigen werd toegezegd dat de opmerkingen van deze informatieavond zoveel mogelijk worden meegewogen.

Milieu Effect Rapportage

Uiteindelijk zal een en ander moeten leiden tot een Milieu Effect Rapportage (MER).

Bestemmingsplan

De definitieve vormgeving zal worden neergelegd in een bestemmingsplan. Naast eventuele uitbreiding van een industrieterrein maken ook woningbouw en zandwinning deel uit van de plannen. Bij de plannenmakers staat daarnaast verbetering van de ruimtelijke kwaliteit van het gebied centraal.

Welke uitwerking?

De aanwezigen waardeerden de inspanningen om de omgeving en de ruimtelijke kwaliteit te verbeteren. Openlijk werd echter wel de vrees geuit dat plannen maken nog niet hetzelfde is als plannen realiseren. De financiën spelen een belangrijke rol daarbij.

Op de hoogte blijven

Wethouder Willemsen deed de toezegging dat de inwoners van de gemeente Neder-Betuwe steeds zorgvuldig op de hoogte zullen worden gehouden van de ontwikkelingen. Op die manier is altijd precies bekend wanneer het leveren van inspraak en het uiten van bezwaren formeel aan de orde zijn.

Voor meer informatie zie ook: www.drutensewaarden.nl