Gemeente Urk

Energie Machinefabriek vestigt zich op Urk

Medio maart vestigt zich op Urk een nieuw bedrijf, namelijk een Energie Machinefabriek. In deze fabriek worden machines en apparaten gemaakt voor de duurzame energiemarkt. De machines en apparaten maken gebruik van de pyrolyse-techniek om energie op te wekken. De techniek is afkomstig uit Japan en wordt met de vestiging van deze fabriek geïntroduceerd in Nederland en zelfs Europa. De onderneming vestigt zich op Urk vanwege de directe beschikbaarheid van een goede productielocatie, de centrale ligging in Nederland, de goed passende arbeidsmarkt en de op Urk aanwezige arbeidsmoraal.

Pyrolyse

Pyrolyse is een thermisch proces waarbij materiaal ontleedt in de afwezigheid van zuurstof. Het proces vindt plaats bij temperaturen vanaf ongeveer 300oC en levert een gas en een koolstofrijk product op waaruit energie kan worden opgewekt.

Activiteiten

De fabriek start met de productie en assemblage van machines waarmee volgens de pyrolyse-techniek energie wordt opgewekt. Deze machines worden in Nederland en Europa verkocht aan geïnteresseerde partijen. Inmiddels is al duidelijk dat er grote belangstelling is voor de afname van de te fabriceren machines. De fabriek start met 5 tot 10 arbeidsplaatsen en hoopt richting 2010 te groeien naar minimaal 25 arbeidsplaatsen. In de komende tijd wil men zich daartoe ook richten op de productie van brandstofcellen en zonnecellen. De Energie Machinefabriek Urk gaat van start in het voormalige pand van Jonkers Bouwmetaal aan de Doove Balg op bedrijventerrein Zwolsehoek.

IPR-subsidie

De vestiging van deze fabriek wordt mede mogelijk gemaakt door een IPR-subsidie vanuit de Europese middelen voor Flevoland. In dat kader stelt het gemeentebestuur van Urk een bijdrage van 170.000 Euro beschikbaar als cofinanciering in het project.

Reactie

Wethouder Koffeman is zeer content met de komst van de nieuwe onderneming en heet het bedrijf van harte welkom. "De vestiging van deze fabriek is een mooie opsteker voor Urk. Het is een mooie aanwinst voor de lokale economie. Het versterkt het metaalcluster dat er al is en het genereert een soort arbeid die goed bij Urk en de Urkers past. Daarnaast kan deze fabriek ook bijdragen aan de naamsbekendheid van Urk als vestigingslocatie."