Partij van de Arbeid

Wat gaat het kabinet doen voor Zorg?

27-02-2007 11:57

De afgelopen jaren is er bezuinigd op de zorg en zijn er veel hervormingen doorgevoerd. Het nieuwe kabinet trekt extra geld uit voor de verpleeghuiszorg, (gediplomeerd) personeel en in het wegwerken van wachtlijsten. De marktwerking wordt een halt toe geroepen en bureaucratie wordt bestreden. Daarbij wil het kabinet het plezier van werken in de zorg vergroten.

De ambitie van Jet Bussemaker, staatssecretaris voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport, is 'de mens centraal stellen in de zorg. Niet de instituties en de regels, maar de cliënten en de werkers in de zorg zijn mijn passie. Ik ga me met hart en ziel inzetten voor kwalitatief goede zorg met oog voor de menselijke maat! En ik zal de vrijzinnige moraal van de PvdA verdedigen in medisch-ethische themas.'

Het kabinet heeft over de zorg onder andere het volgende afgesproken:

Uitbreiding basispakket
De pil en de tandarts komen weer terug in het basispakket, zoals de PvdA voorstelde in haar verkiezingsprogramma.

No-claim wordt afgeschaft
De PvdA is altijd tegen de oneerlijke no-claim in de zorg geweest. Met de no-claim betalen oudere en zieke mensen meer dan gezonde mensen. Daarom schaft het nieuwe kabinet vanaf 1 januari 2008 de no-claim af. Om de kosten op te vangen wordt een nieuw systeem van eigen betalingen ingevoerd. Omdat gehandicapten en chronische zieken op dit gebied geen eigen keuze hebben, worden zij hiervan uitgezonderd.

Meer middelen voor de verpleegzorg
Het personeel in de verpleegzorg staat al jaren onder grote werkdruk. Er zijn te weinig handen voor het vele werk dat gedaan moet worden. De tekorten zullen in de toekomst alleen maar toenemen. Zo verdubbelt het aantal 70-plussers tot 2050 maar daalt het aantal gediplomeerde ouderenverzorgers. Dit kabinet maakt daarom extra geld vrij voor de verpleegzorg. Hierbij staan kleinschaligheid, inbedding in wijken en buurten, inperken van bureaucratische rompslomp en ruimte voor de professional centraal.

Extra aandacht voor preventie
Voorkomen is beter dan genezen. De beste manier om de kosten van de zorg zo laag mogelijk te houden is door flink te investeren in preventie. Alle betrokken organisaties moeten duidelijke doelen stellen en afspraken maken. Ook scholen en Centra voor Jeugd en Gezin kunnen een belangrijke rol spelen bij opvoedingsondersteuning, voorlichting over gezonde voeding en het stimuleren van sporten. We werken toe naar een rookvrije horeca en voeren een ontmoedigingsbeleid op het gebied van drugs, alcohol en tabak.

Geen marktwerking in AWBZ-zorg
Marktwerking is niet geschikt voor bepaalde onderdelen van de zorg. Dit kabinet vindt dat de AWBZ-zorg, waaronder verpleeghuizen, ouderenzorg en gehandicaptenzorg vallen, zich niet leent voor vrije prijsvorming en commerciële concurrentie.