Politie Flevoland

Politie Flevoland start campagne tegen auto-inbraken

Niets erin, is niets eruit!

Flevoland, 27-02-2007 o Niets erin, is niets eruit! Onder dit motto start Politie Flevoland op dinsdag 27 februari een preventieve campagne ter voorkoming van auto-inbraken. Binnen het project, ingegeven door het toenemende aantal diefstallen uit autos, gaat de politie in de hele regio extra surveilleren bij parkeergelegenheden en krijgen burgers adviezen hoe ze zelf de auto-inbraken zoveel mogelijk kunnen voorkomen. Ook via andere kanalen, zoals garagebedrijven, parkeergarages en gemeenten, zal de politie automobilisten informeren.

Vooral navigatieapparatuur wordt de laatste tijd vaak uit autos gestolen. De politie spreekt bestuurders dan ook aan als zij dergelijke waardevolle spullen in de auto laten liggen. Met name de los mee te nemen exemplaren, die door middel van een zuignap op het dashboard of op de voorruit zijn bevestigd, zijn gewild.

Preventietips
Tijdens de campagne maakt de politie de bezitter erop attent dat je ook zelf veel kunt doen om diefstal uit de auto te voorkomen. De preventieve tips lijken voor de hand te liggen, maar in de praktijk blijkt dat ze vaak niet opgevolgd worden. De politie geeft de volgende tips:
? Neem altijd de waardevolle apparatuur mee uit de auto. Dit geldt overigens ook voor (het frontje van) de radio/CD-speler en andere kostbaarheden als tas, telefoon en autopapieren. ? Moet er door omstandigheden toch apparatuur achter in de bagageruimte van de auto blijven, zorg dan dat de eventuele bluetoothfunctie altijd uit staat. Dieven kunnen anders via het bluetoothsignaal achterhalen of er iets achterin ligt. ? Haal houders van bijvoorbeeld navigatieapparatuur ook uit de auto. Veeg de plek waar een zuignap op het raam of het dashbord zat schoon. Dit zijn immers aanwijzingen dat er navigatieapparatuur in de auto aanwezig kan zijn.
? Parkeer zoveel mogelijk op een goed verlichte parkeerlocatie, zodat de auto in het zicht blijft. Het liefst op een bewaakte parkeerplaats. Hier wordt aantoonbaar minder vaak ingebroken.
? Registreer van tevoren de gegevens zoals merk en serienummers van de waardevolle bezittingen in de auto. De kans dat de gedupeerde spullen later terugkrijgt, is hiermee aanzienlijk groter.

Aangifte
Is er ondanks alle bovenstaande voorzorgsmaatregelen toch ingebroken, doe dan aangifte bij de politie. Aangite doen tegen dit strafbare feit, is ook mogelijk via internet en op afspraak via 0900-8844.