Dienstenbond CNV

Informatie vanuit de ledenbijeenkomst PGGM
27-02-2007

Op 15 februari 2007 hebben de gezamenlijke vakorganisatie een ledenraadpleging gehouden over het cao-proces bij PGGM. Wij hebben u op de hoogte gesteld van het proces tot nu toe, de stand van zaken met betrekking tot de cao-inzet en u de vraag gesteld hoe nu verder.

Ledenbijeenkomst
Tijdens de ledenbijeenkomst hebben wij u uitvoerig bijgepraat over het cao-proces. Wij hebben aangegeven dat de vier cao-overlegrondes niet hebben geleid tot het nader tot elkaar komen van partijen. Heikele punten zijn het verkorten van het wachtgeld en het daaraan gekoppelde loonbod van werkgever. Wat de onderhandelingen extra moeilijk maakt, is het feit dat uw werkgever ook niet wil aangeven hoeveel loonruimte beschikbaar is, indien wij in zouden gaan op een verkorting van het wachtgeld. PGGM blijft zich op het standpunt stellen dat wij eerst akkoord moeten gaan met de verkorting van de duur van het wachtgeld met twaalf maanden, alvorens werkgever aangeeft hoeveel extra loonruimte hier tegenover staat. Bovendien is inmiddels duidelijk geworden dat het niet bij deze ingreep in de wachtgeldregeling zal blijven. In 2008 moet wat uw werkgever betreft de wachtgeldregeling verder beperkt worden. Wij hebben eerder aangegeven dat de wachtgeldregeling ook vaak de basis is waarop in individuele gevallen, of bij reorganisaties de afvloeiingsregeling wordt gebaseerd. Daarnaast hebben wij op de ledenvergadering alle punten vanuit onze cao-inzet besproken, ook daaruit blijkt dat werkgever nauwelijks bereidheid toont om nader tot elkaar te komen.

De toekomst
In de ledenbijeenkomst hebben wij expliciet gesproken over de toekomst. Hoe gaan we nu verder? Uw werkgever heeft aangegeven het cao-overleg alleen te willen voortzetten als de vakorganisaties bereid zijn 12 maanden van de wachtgeldregeling in te leveren. Als wij dit zouden doen dan zouden wij echter totaal geen onderhandelingspositie meer hebben. De meeste leden vonden hetgeen nu op tafel ligt onacceptabel. Dit betekent dat wij een aantal alternatieven hebben besproken. In de ledenvergadering is gekozen om het bestuur van PGGM aan te schrijven over de zorg die medewerkers en vakorganisaties hebben met betrekking tot de arbeidsverhoudingen bij PGGM. De vakbonden willen graag hierover met uw bestuur in gesprek gaan. Bijgaand treft u een brief aan het bestuur van PGGM aan. Wij verzoeken u deze brief te paraferen, zodat wij met deze brief, gezamenlijk, met de brieven van uw collegas zullen aanbieden aan het bestuur. Wij verzoeken u de brief voor 9 maart 2007 retour te zenden of faxen naar uw vakbondsbestuurder. Tevens treft u een extra exemplaar aan voor uw ongebonden collegas. Zij kunnen deze brief ook paraferen en retour zenden aan de vakbonden. Afgesproken is dat de brieven alleen doorgestuurd worden als 250 medewerkers van PGGM deze brief hebben ondertekend. Er moet wel een duidelijk signaal worden afgegeven aan het bestuur.

U kunt uw brief sturen naar uw bestuurder Carmen Scheuneman via fax: 040- 211 8999 of per post: CNV Dienstenbond, Bomansplaats 3, 5611 NT Eindhoven, of per e-mail: c.scheuneman@cnvdibo.nl. Deze info zal ook gestuurd worden naar leden van Univé en Advokabo. Het betreft een actie van de gezamenlijke bonden. Voor vragen kunt u uiteraard ook terecht bij uw bestuurder, Carmen Scheuneman, via 040-211 66 74