Dienstenbond CNV

Principeakkoord Sociaal Contract VBA
27-02-2007

Na jaren onderhandelen heeft CNV Dienstenbond met de VBA overeenstemming over een nieuw sociaal contract.

Het vorige sociaal contract is afgelopen in 2004. VBA en CNV Dienstenbond hebben toen afgesproken dat het sociaal contract van toepassing blijft zolang er geen nieuwe is. Wij konden ons beroepen op de nawerking van het sociaal contract.

De reden dat het dermate lang geduurd heeft is dat er prioriteit gegeven werd aan Turbo en het Sociaal Plan Turbo. Daarna zijn de CAO-onderhandelingen weer gestart die veel tijd hebben gekost. Bovendien hebben partijen lange tijd lijnrecht tegenover elkaar gestaan. De VBA stelde voor om ook direct buiten de VBA werk te zoeken bij boventallig-heid. CNV Dienstenbond vindt dat er gezocht moet worden van werk naar werk in eigen bedrijf, zoals ook in het oude sociaal contract staat.

Dit sociaal contract is het vangnet voor kleine reorganisaties van een paar mensen, of een kleine aanpassing in de bedrijfsstructuur. Want, bij grote veranderingen zal sowieso de OR ook eisen stellen, maar hebben sociale partners ook uitgesproken naar elkaar dat daarvoor een apart sociaal plan gemaakt zal worden. Zie bijvoorbeeld Turbo en zie ook de komende fusie.

Omdat de VBA een groot genoeg bedrijf is om die paar mensen, waarop dit SC van toepassing zou zijn, te herplaatsen, zag CNV Dienstenbond dan ook niet in waarom er direct ook extern herplaatst moet worden. Een ander argument om de oude regeling te handhaven is juist de fusie-ervaringen van vakbonden bij andere bedrijven die leert dat met grote veranderingen op komst, zoals deze fusie is, bedrijven scherp gaan kijken naar formatie en planning. Dat gaat niet zelden ten koste van interne maatregelen die personeel betreffen. Andere afdelingen, andere functies, andere structuren. In de aanloop van degelijke veranderingen stuiten vakbonden significant vaker op dit soort zaken dan anders. Dat is voor CNV Dienstenbond een reden om juist nu vast te houden aan de reguliere afspraken die wij al hadden in het oude sociaal contract; herplaatsing binnen de VBA en niet erbuiten. Alle gevolgen die direct te maken hebben met de fusie zullen wij betrekken in een apart sociaal plan.

Het belangrijkste resultaat uit de onderhandelingen over het sociaal contract is dat de regeling met betrekking tot herplaatsing ongewijzigd is gebleven. Dat wil zeggen dat medewerkers anderhalf jaar in dienst blijven van de VBA. In die termijn wordt gezocht naar een passende oplossing binnen de veiling.

De VBA is dus uiteindelijk akkoord gegaan met het handhaven van de oude regeling. Daarmee is de angel uit het meningsverschil tussen CNV Dienstenbond en de VBA met betrekking tot de sociaal contract.

Een andere belangrijke wijziging betreft herplaatsing van arbeidsongeschikten. Dat was in het sociaal contract geregeld, maar is uit het contract gehaald. Deze afspraken zijn nu terug te vinden in de cao. Ze zijn dus niet verdwenen!

Bij het opstellen van een persoonlijk actieplan heeft CNV Dienstenbond ook in het sociaal contract geregeld dat er een extern adviseur geraadpleegd kan worden. Daarvoor kunnen leden van CNV Dienstenbond het Loopbaanbureau KANS inschakelen. Een voordeel dat alleen vakbondsleden hebben!

Voorts zijn er kleine tekstuele wijzigingen en wettelijke aanpassingen. Het sociaal contract is verder ongewijzigd gebleven.

Wederom heeft CNV Dienstenbond zich hard gemaakt voor kwalitatief goede afspraken. Dat is gelukt. De leden hebben daar het voordeel van. Ook niet-leden kunnen straks gebruik maken van het sociaal contract. Maak ze lid en laat ze meepraten over hun eigen toekomst. Ook de onderhandelingen over een sociaal plan met betrekking tot de fusie komen eraan. Nog meer reden om lid te worden!

Voor vragen en/of opmerkingen over deze Info, kunt u contact opnemen met uw bestuurder, Fedde Monsma. Telefoon: 023 5651052 of e-mail: f.monsma@cnvdibo.nl