Ingezonden persbericht


Persbericht

Geen Kinderspel

Ontroerende expositie van kinderspeelgoed in Nationaal Bevrijdingsmuseum

Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 toont vanaf 27 februari t/m 28 mei a.s. de expositie Geen Kinderspel (No Childs Play). Het vaak zelfgemaakte speelgoed van Joodse kinderen in de Tweede Wereldoorlog staat hierin centraal. De expositie toont hoe belangrijk speelgoed is voor kinderen in oorlogstijd en vertelt de verhalen van de toenmalige kinderen. Speelgoed als symbool van overlevingskracht en troost, zoals een knuffel, een auto, een beer, een vliegtuigje, een pop of een op Theresiënstadt gebaseerd monopolyspel. Eén van de schitterende stukken speelgoed is de beer 'Arosall' van Michael Floerman. Michael was 4 jaar toen hij met zijn familie in kamp Westerbork gevangen werd gezet. Hij mocht één ding meenemen en dat was zijn beer, gekleed in een streepjespakje. Vanuit Westerbork ging hij naar het concentratiekamp Bergen-Belsen. De beer was daar zijn enige vriend.

De expositie heeft helaas ook een duidelijke actualiteitswaarde. Hoewel de Holocaust on-mogelijk vergeleken kan worden met welk oorlogsdrama dan ook, zijn er parallellen met onze tijd te trekken. Ook nu woeden oorlogen, waarin mensen vanwege hun etnische of religieuze achtergronden worden vervolgd. Ook nu nog raken kinderen geïsoleerd omdat ze anders zijn en worden ze vanwege dit 'anders-zijn' gepest. En ook nu nog heeft ieder kind wel een stuk speelgoed, dat hem dierbaar is en hem in staat stelt de werkelijkheid even te vergeten.

De expositie staat bekend als een zeer grote publiekstrekker en is afkomstig van het internationaal befaamde Herinnerings- en Documentatiecentrum Yad Vashem in Jeruzalem, Voor met name het basisonderwijs heeft het museum een speciaal educatief programma rond deze tentoonstelling samengesteld.

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945
Wylerbaan 4, Groesbeek.
Tel. 024-3974404; info@bevrijdingsmuseum. nl
WWW.bevrijdingsmuseum.nl

---- --