Erasmus Universiteit Rotterdam

Kunstenaar Chris van der Hoef maakte van een penning een harmonieus kunstwerk

Chris van der Hoef (1875-1933) was een van de meest uitgesproken en baanbrekende vertegenwoordigers van de Nieuwe Kunst in Nederland, eerst met zijn aardewerk, later ook met zijn kunstzinnige penningen. Op 27 februari 2007 opent rector Steven Lamberts een tentoonstelling in de hal van de Universiteitsbibliotheek van de Erasmus Universiteit Rotterdam met penningen uit zijn collectie. De penningen zijn in het bezit van het Nederlands Economisch PenningKabinet.

Veel van de penningen van Chris van der Hoef hebben een direct verband met economische activiteiten. In bijna alle gevallen zijn het kunstwerkjes met een krachtige uitstraling, in de typische Van der Hoef stijl, die van Jugendstil langzaam overgaat in Art Déco. Chris van der Hoef werd opgeleid als beeldhouwer van bouwornamentiek. Rond 1900 behoorde hij tot de avant-garde van de Nederlandse kunstnijverheid ontwerpers. Hij was actief als keramist, beeldhouwer en vooral als medailleur. Uit zijn grote oeuvre blijkt dat hij buitengewoon veelzijdig was. Zijn werk is dan ook te bewonderen in verschillende musea in binnen- en buitenland.

De Stichting Nederlands Historisch PenningKabinet (NEPK) is in 1961 opgericht door dr. W.L. Groeneveld Meijer, gepromoveerd aan de toenmalige Nederlandse Handelshogeschool. Inmiddels is ze opgenomen in de Stichting Universitair Historisch Kabinet van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Het NEPK onderhoudt een verzameling penningen, in het bijzonder penningen die in Nederland ontworpen zijn na 1900 en waaraan een motief van economische aard ten grondslag heeft gelegen.