Universiteit van Amsterdam

De economie van de lokale cultuur, de cultuur van de lokale economie

Amsterdamlezing


dinsdag 27 februari, 20.00 - 22.00 uur
Waar eens gasproductie werd gecoördineerd, sigaretten werden vervaardigd of schepen werden gemaakt, zien we nu heel andere economische activiteiten. Webdesign, reclame, nieuwe media, gamemakers en ontwerpers van allerlei pluimage hebben de plaats ingenomen van deze industriële activiteiten. Deze zogeheten cultural industries vormen nu een essentieel element van veel huidige stedelijke economieën. In de derde Amsterdamlezing van dit seizoen gaat Robert Kloosterman in op de vraag waarom deze 'creatieve' activiteiten nu zo belangrijk worden als bron van economische groei en werkgelegenheid. Vervolgens geeft hij aan waarom deze activiteiten zo'n sterke stedelijke oriëntatie hebben, en welke kansen hier liggen voor de stad Amsterdam? Juist een stad als Amsterdam met een lange traditie van cultural industries, een divers palet van economische activiteiten én bevolkingsgroepen, en een dynamische lokale cultuur heeft sterke troefkaarten voor het postindustriële tijdperk.

Robert Kloosterman is hoogleraar Economische geografie en planologie aan de Universiteit van Amsterdam. Tevens is hij wetenschappelijk directeur van het Amsterdam Institute of Metropolitan and International Development Studies (AMIDSt). Hij houdt zich vooral bezig met nieuwe stedelijke bedrijvigheid, met name met de voorwaarden en impact van de zogeheten cultural industries. Hij publiceerde onder andere een eerste cijfermatige exercitie over de ontwikkeling van cultural industries in Nederland alsook meer specifieke beschouwingen over architectuur en muziek.

De Universiteit van Amsterdam biedt jaarlijks een reeks lezingen aan over de stad Amsterdam. Het thema van dit seizoen is De inventieve stad. Onder leiding van bijzonder hoogleraar Grootstedelijke problematiek Paul Scheffer gaan prominente sprekers op dit thema in.
Locatie: Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam. Toegang vrij. Reserveren is raadzaam, zie: www.uva.nl/adamreeks.

Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.