Universiteit van Amsterdam

Laser maakt microstructuren zichtbaar


Promotie Natuurkunde


dinsdag 27 februari, 10.00 uur
Beelden maken met een microscoop kan alleen als het preparaat belicht wordt. Wanneer een driedimensionaal beeld nodig is of wanneer het preparaat transparant is kan dat niet met een eenvoudige lamp. Rajesh Sreedharanpillai bestudeerde de microstructuur van voedsel door gebruik te maken van een laser die ultrakorte pulsen (0.0000000000001 seconde) van infrarood licht uitzendt. Deze structuur is van groot belang voor zowel de houdbaarheid van voedingsproducten als voor de smaak. Moleculen reageren op de pulsen alsof ze heel kort, maar heel hard met een hamer worden geslagen, waarna ze licht uitzenden van precies drie keer de frequentie van het inkomende infrarode licht. Door dat licht te meten kon Sreedharanpillai de structuur van het preparaat zien. Daarnaast gebruikte hij deze techniek voor het zichtbaar maken van lipide druppels in cellen. Lipide druppels verzorgen de opslag van vet in het lichaam. Een aantal veel voorkomende ziektes is gerelateerd aan verstoringen in de vorming en afbraak van deze druppels. Een vervolgonderzoek moet meer licht werpen op deze resultaten. R. Sreedharanpillai: Third-Harmonic Generation from Isotropic and Anisotropic Media Using Focused Laser Beams. Promotor is prof. dr. G.J. Brakenhoff.
Locatie: Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam.

Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.