European Union



IP/07/237

Brussel, 26.02.2007

De Commissie leidt versnelde inbreukprocedure in tegen Duitsland wegens vrijwaring van Deutsche Telekom tegen regelgeving ("regulatory holidays")

De Commissie besloot vandaag Duitsland een schriftelijke aanmaning te zenden na herhaalde waarschuwingen om geen wetgeving goed te keuren waardoor Deutsche Telekom zou kunnen worden gevrijwaard van regelgeving, ondanks de dominante positie die deze onderneming op de Duitse breedbandmarkt bekleedt. De zaak wordt met spoed behandeld en Duitsland krijgt slechts 15 dagen om op de aanmaning te reageren. De Commissie is voornemens de zaak zo spoedig mogelijk voor het Europees Hof van Justitie te brengen.

"Ik betreur het dat Duitsland de bezwaren van de Commissie tegen deze nieuwe telecommunicatiewet, ondanks verscheidene duidelijke waarschuwingen, naast zich neerlegt", verklaart EU-Commissaris voor telecommunicatie Viviane Reding. "Het verlenen van 'regulatory holidays' aan gevestigde exploitanten is een poging om de concurrentie in een cruciale sector van de economie in de kiem te smoren en vormt een inbreuk op de EU-telecomregels, die sedert 2002 van kracht zijn."

De nieuwe inbreukprocedure die vandaag is ingeleid, betreft amendementen op de Duitse telecommunicatiewet, die pas in werking zijn getreden. Door deze amendementen, die de Duitse regering in het voorjaar van 2006 had voorgesteld, zou het netwerk van Deutsche Telekom AG voor snelle internettoegang (VDSL) in feite worden gevrijwaard van concurrentie. Hierom was verzocht door de gevestigde exploitant in Duitsland, die nog gedeeltelijk in handen is van de Duitse staat. Dergelijke 'regulatory holidays' zouden worden verleend zonder de Commissie en de regelgevende instanties in andere lidstaten te consulteren, een verplichting op basis van de EU-telecommunicatieregels die moet zorgen voor transparantie en een beter functionerende interne markt.

Al in oktober 2006 hadden EU-Commissaris voor telecommunicatie Reding en EU-Commissaris voor concurrentie Neelie Kroes de Duitse minister van Economie, Michael Glos, een brief gezonden waarin zij zich ernstig bezorgd toonden over het wetsontwerp en een inbreukprocedure aankondigden als de wet niet in overeenstemming zou worden gebracht met de Europese wetgeving - helaas zonder gevolg.

Naar de mening van de Commissie ondermijnt de Duitse wet, zoals die nu is goedgekeurd, de concurrentiepositie van de huidige concurrenten van Deutsche Telekom en wordt het voor nieuwkomers veel moeilijker om de Duitse markten te betreden. Voorts wordt getracht de Duitse regelgevende instantie voor elektronische communicatie (het 'Bundesnetzagentur') te beïnvloeden met betrekking tot de vraag of concurrenten al dan niet toegang moet worden verleend tot het nieuwe VDSL-netwerk dat Deutsche Telekom momenteel aan het aanleggen is. De nieuwe wet ondergraaft daarmee de discretionaire bevoegdheid van deze instantie bij het definiëren en analyseren van markten volgens de EU-regels. Het is een reactie van de wetgever op het besluit van het Bundesnetzagentur in september 2006 om de aanzienlijke marktmacht van Deutsche Telekom op de Duitse wholesale-breedbandmarkt aan te pakken. De maatregel die op 21 juli 2006 door het Bundesnetzagentur was voorgesteld en die op 21 augustus 2006 door de Commissie is onderschreven, verplicht Deutsche Telekom zijn breedbandnetwerken (met inbegrip van die met VDSL-technologie) open te stellen voor concurrenten (zie IP/06/1110).

In Duitsland controleert Deutsche Telekom de toegang van 9.400.000 van de 12.900.000 lijnen. De penetratie van breedband is in Duitsland (16,36%) aanzienlijk lager dan in de meest gevorderde lidstaten van de EU zoals Denemarken en Nederland, die een breedbandpenetratie van bijna 30% hebben.

"Het Duitse besluit om Deutsche Telekom een 'regulatory holiday' te verlenen zal ongetwijfeld tot tal van rechtszaken op EU- en nationaal niveau leiden", aldus Commissaris Reding. "Dit is het slechtst mogelijke signaal voor investeringen, aangezien nu noch de gevestigde exploitant noch nieuwkomers op de markt rechtszekerheid zullen hebben in Duitsland. Een efficiënte toepassing van de EU-telecomregels was duidelijk een betere manier geweest om zowel concurrentie als investeringen te bevorderen. "

De vandaag ingeleide inbreukprocedure is het zesde geding dat momenteel tegen Duitsland loopt op basis van de telecomregels van de EU (zie IP/06/1358, IP/06/1110, IP/06/784).