Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Nederland 19 opstellingen en dataverzamelingen rijker

26 februari 2007

Subsidies

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft in het investeringsprogramma NWO-middelgroot 19 subsidies toegekend. De projecten behelzen investeringen in onder andere microscopen om levende cellen te bestuderen, een nieuwe infrastructuur voor Nederlandse gemeentelijke data en een panelstudie over normen en waarden, sociale cohesie en ongelijkheid.

Het NWO-subsidieprogramma voor middelgrote investeringen omvat subsidies voor de aanschaf van apparatuur en voor het opzetten van dataverzamelingen, bijbehorende programmatuur en bibliografieën. Het betreft hier urgente investeringen voor vernieuwend onderzoek van zeer hoog niveau.
Subsidies in het middelgrootprogramma zijn bestemd voor investeringen met een NWO-bijdrage van 110.000 tot 900.000 euro. Voor investeringen met een NWO-bijdrage boven 900.000 euro kunnen onderzoekers aanvragen indienen binnen het programma NWO-groot.

In totaal ontving NWO 79 aanvragen. Wetenschappers in het binnen- en buitenland beoordeelden deze voorstellen. Uiteindelijk werden 19 voorstellen voor honorering geselecteerd. NWO betaalt maximaal 75 procent van elke subsidie. De universiteit of het instituut draagt minimaal 25 procent bij. NWO kende circa 6,6 miljoen euro toe. Omdat het honoreringspercentage door budgetkrapte slechts 23 procent bedraagt, pleit NWO in haar strategisch plan voor een verdubbeling van de middelen voor NWO-middelgroot.

Versterking onderzoekslandschap

Met het programma voor middelgrote investeringen wil NWO het nationale onderzoekslandschap versterken en profileren op grond van kwaliteit en
- waar van toepassing - maatschappelijk belang. Vrijwel in alle gevallen dient een investering uit NWO-middelgroot een combinatie van lokale en nationale belangen. Een investering heeft bijvoorbeeld nationale betekenis als onderzoekers van andere instellingen gebruik kunnen maken van de nieuwe onderzoeksfaciliteit, zoals een databank of dure apparatuur.

Hiernaast wil NWO met dit programma het investeringsbeleid van onderzoeksinstellingen stimuleren. NWO betrekt in de afweging daarom ook de profilering, het investeringsgedrag, de planning en de bedrijfsvoering van de instelling waarvan de aanvraag afkomstig is. Tenslotte telt ook zwaar mee dat de exploitatie van de investering gegarandeerd is.

Hier vindt u een lijst van gehonoreerde projecten.

Gehonoreerde projecten NWO-middelgroot 2006-2007

Geordend op achternaam

Advanced high speed flow cytometer and sorter
Dr. G.J.A. Arkesteijn (m), UU - Diergeneeskunde
Op dit apparaat kunnen onder andere levende cellen, celorganellen en chromosomen van biologische samples gemeten, gesorteerd en in beeld gebracht worden.

DESI-MS for the characterization of (bio)functionalised surfaces, foods and plants metabolomics Dr. T.A. (Teris) van Beek (m), WUR - Organische chemie Doel van deze investering is het karakteriseren van onder meer gefunctionaliseerde oppervlakken, sensoren, voedsel en natuurstoffen middels Electrospray Ionisation Mass Spectrometry (DESI-MS). In tegenstelling tot andere technieken hoeft bij dit apparaat het te onderzoeken oppervlak niet voorbehandeld te worden, waardoor de meettechniek een duidelijk beeld geeft van de samenstelling van de substraten.

Understanding human action
Prof. dr. H. Bekkering (m), RU - Nijmeegs Instituut voor Cognitie en Informatie (NICI) Doel van deze investering is het leggen van een fundament voor een modern motion-tracking laboratorium, waarin onderzoek aan perceptie en actie centraal staat.

Towards an integrated infrastructure for Dutch municipal data 1812 - 2000 Dr. Th.L.M. Engelen (m), RU - Geschiedenis
Doel van dit project is de Nederlandse gemeentelijke data van de periode 1812-2000 in een gedistribueerde omgeving te integreren.

Panel Study of Social Dynamics in the Netherlands
Dr. P.M. de Graaf (m) en Prof. dr. M. Kalmijn (m), UvT - Sociale Wetenschappen, Dr. G.L.M. Kraaykamp (m), RU - Sociologie en Dr. C.W.S. Monden (m), RU en UvT De onderzoekers maken een panelstudievoor de sociologische onderzoeksgemeenschap. Centrale thema's in deze publieke dataset zijn sociale cohesie, normen en waarden en ongelijkheid.

Multielectrode patch-clamp workstation for ultra high-speed imaging of neuronal activity Dr. C.R.W. (Christian) Hansel (m), Erasmus MC - Anatomie Op dit elektrofysiologisch werkstation kunnen zowel de elektrische activiteit als het calciumsignaal van één enkele zenuwcel gemeten en in beeld gebracht worden. De elektrische activiteit en calciumsignaal in de zenuwcellen spelen een rol bij de leren en geheugen.

LC-MS analysis for synthetic studies, in particular cyclic peptides Prof. dr. H. (Henk) Hiemstra (m), UvA - Biomoleculaire synthese Deze Amsterdamse groep heeft nieuwe methoden ontwikkeld voor de synthese van cyclische eiwitten die mogelijk in geneesmiddelen kunnen worden gebruikt. De nieuwe opstelling zal een belangrijke bijdrage leveren aan de analyse van deze stoffen.

Edna II - Taking the electronic archive for Dutch Archaeology to the next level Dr. H. (Hans) Kamermans (m), UL - Archeologie
Dit project brengt reeds bestaande en nieuwe bestanden uit de Nederlandse archeologie onder in een nieuwe gezamenlijke structuur. Zo moeten onderzoeksvragen, zoals die onder meer zijn geformuleerd in de onderzoeksagenda van de Nederlandse archeologie, beter beantwoord kunnen worden.

Facility for on-line product detection in selective electrocatalysis Prof. dr. M.T.M. (Marc) Koper (m), UL - Oppervlaktechemie en katalyse De faciliteit zal bestaan uit een massaspectrometer en een analysesysteem met een elektrochemische cel voor flow injectie. Hiermee kunnen bij katalytische reacties op elektrodeoppervlakken, vluchtige en opgeloste stoffen online worden gedetecteerd. De focus zal liggen op diverse reacties voor duurzame processen en technologieën.

Microscope for quantitative live cell imaging in systems biology Dr. E.M.M. (Erik) Manders (m), UvA - Swammerdam Institute for Life Sciences (SILS) Een uniek confocaal microscoopsysteem maakt het mogelijk experimenten te doen op levende cellen. De aanvragers hebben de nieuwe imaging techniek zelf ontwikkeld en er patent op aangevraagd.

Surface Plasmon Resonance as a tool in the analysis of biomolecular interactions that play a role in the etiology of cardiovascular disease Dr. G.A.F. (Gerry) Nicolaes (m) - UMCM
Deze techniek maakt het mogelijk om de binding van analyten aan een molecuul te detecteren. Hiermee kan de interactie tussen moleculen, die een verandering in functie van één van beide partners tot gevolg kan hebben, bestudeerd worden.

New Generation Gene Analyzers for the CEES Ecological Genetics and Genomics Laboratory Prof.dr. J.L. (Jeanine) Olsen (v), RUG - Mariene Biologie Een nieuw instrument maakt het mogelijk honderden of duizenden genetische eigenschappen te bestuderen, in plaats van de handvol loci die nu worden gebruikt.

Ultrasensitive DeltaVision microscope real time (RT) technology for biomedical investigations at the subcellulair level Dr. F. (Fulvio) Reggiori (m) - UMCU
De DeltaVision RT is een microscoop die dynamische processen in een levende cel met grote precisie kan waarnemen en in beeld kan brengen.

A sensitive stable isotope mass spectrometer for marine tracer research Dr. ir. S. (Stefan) Schouten (m), Koninklijk NIOZ - Mariene Biogeochemie en Toxicologie Met een nieuwe gevoelige massaspectrometer gaan de onderzoekers kleine en zeldzame foraminiferen analyseren die voorheen niet bestudeerd konden worden.

A Quartz Crystal Microbalance to study the biological interactions at biomaterials surfaces Dr. P.K. (Prem) Sharma (m) - UMCG
Dit apparaat meet de opname van onder andere eiwitten, vetten en polymeren aan een biologisch oppervlak, maar ook de interactie van cellen en bacteriën aan dit oppervlak. Hiermee kunnen reacties van het menselijk lichaam op biomateriaalimplantaten bestudeerd worden.

Non-invasive, in vivo imaging of the cardiovascular system in small animals Dr. P. (Paul) Steendijk (m) - LUMC
Dit systeem maakt het mogelijk om het hart- en bloedvatenstelsel in beeld te brengen en te bestuderen in levende kleine dieren, zoals de rat en de muis.

Relating the atomic landscape to the local electronic spectrum Prof. dr. D.A.M. (Daniël) Vanmaekelbergh (m), UU - Gecondenseerde materie en grensvlakken Deze nieuwe faciliteit bestaat uit een combinatie van verschillende oppervlaktemicroscopietechnieken, die de onderzoekers in staat stelt om chemische, optische en elektrische eigenschappen van nanostructuren te bestuderen.

LTQ-Orbitrap, high-resolution mass spectrometer for proteomics (and metabolomic) analysis Prof. dr. R.J. (Roel) Vonk (m), UMCG - Center for Medical Biomics Met behulp van dit apparaat kunnen er met grote precisie hoeveelheden eiwitten gemeten worden en eiwitten geïdentificeerd worden.

Data infrastructure for the study of guilds and other forms of corporate collective action in pre-industrial times Prof. dr. J.L. (Jan Luiten) van Zanden, UU - Onderzoeksinstituut voor Geschiedenis en Cultuur Dit betreft een multidisciplinair project met een duidelijke behoefte vanuit het wetenschappelijk onderzoek voor de internationale vergelijkende bestudering van de sociaal-economische, politieke en culturele functies van de gilden.

..............................

Meer informatie over de subsidie en contactgegevens van de onderzoekers is te verkrijgen via:

* NWO, afdeling Voorlichting en Communicatie

* t: +31 (0)70 344 07 13, voorlichting@nwo.nl

07-05