Gemeente Weert

26 februari 2007

Gedeputeerde Wolfs en gedeputeerde Vrehen bezoeken Weert

Gemeente Weert en Provincie Limburg maken zich samen sterk

In het stadhuis van de gemeente Weert zijn maandag 26 februari twee belangrijke documenten ondertekend. Het gaat om de intentieverklaring Pact van Thorn en om het convenant Samen Zorgen. Gedeputeerde Odile Wolfs en gedeputeerde Herman Vrehen van de Provincie Limburg brachten hiervoor een bezoek aan Weert.

De intentieverklaring Pact van Thorn
Met het ondertekenen van de intentieverklaring van het Pact van Thorn, wordt uitgesproken dat een optimale dienstverlening van de overheid richting bedrijfsleven alleen mogelijk is wanneer beide partijen hierbij betrokken worden en hun verantwoordelijkheid nemen. Gedeputeerde Herman Vrehen tekende namens de provincie Limburg, wethouder Anton Kirkels namens de gemeente Weert en Lambert Zwiers namens de L6-partners (bestaande uit de Limburgse Werkgeversvereniging, de Limburgse Organisatie van Zelfstandige Ondernemers, de Limburgse Land- en Tuinbouwbond, de NV Industriebank LIOF, de Kamers van Koophandel Limburg Noord en Zuid-Limburg en Syntens).

De gemeente Weert loopt voorop aangezien ze op dit moment al een ondernemersloket heeft. Een gemeentelijke accountmanager is het frontoffice en aanspreekpunt voor bedrijven en draagt zorg voor een goede gemeentelijke dienstverlening. Weert wil het ondernemersloket nu laten groeien naar een serviceloket met een dienstverlening die nog meer dan nu al het geval is, op de behoeften van ondernemers is ingericht.

Hiertoe worden drie stappen gezet:
. Er wordt in Weert, in samenwerking met de partners van het Hoge Dunk samenwerkingsverband, een serviceloket voor ondernemers ingericht. . Weert zet zich in om de regeldichtheid te verminderen. In dat kader is in Weert gestart met het Žtraject deregulering.ÂŽ . De ervaring die in Weert wordt opgedaan wordt actief uitgedragen naar de andere ÂŽPact van ThornÂŽ-pilots. Hiertoe zal op provinciaal niveau een organisatiestructuur worden opgezet.

Het convenant Samen Zorgen
In het convenant Samen Zorgen is de samenwerking vastgelegd tussen de Provincie Limburg, het Samen Zorgen Buro, de gemeente Weert en het St. Jans Gasthuis. Met de ondertekening start het project ŽSamen Zorgen.Ž In de praktijk betekent dit het realiseren van een praktijkleerhuis waar cursussen en workshops worden gegeven op het gebied van deskundigheidsbevordering bij zorgverleners. Hiermee hopen de betrokken partijen een draagvlak te creëren voor gemeenschapszorg en buurtzorg, die een kwalitatieve aanvulling kan vormen op professionele zorg en familiezorg.

Het initiatief van het praktijkleerhuis sluit naadloos aan bij de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) die per 1 januari jl. van kracht is geworden. De Wmo gaat ook uit van zoveel mogelijk zelfzorg, mantelzorg en andere vormen van informele zorg. Vandaar dat ook wethouder Harrie Coolen (met de Wmo in zijn portefeuille) van de gemeente Weert enthousiast is over dit zogenoemde praktijkleerhuis.

Wethouder Coolen ondertekende het convenant namens de gemeente Weert. Pieter van der Hooft en Ans Bongers ondertekenden namens het Samen Zorgen Buro. Omdat het project op een snijvlak van een aantal provinciale beleidsvelden ligt, werd het convenant namens de provincie ondertekend door zowel gedeputeerde Odile Wolfs (portefeuille Zorg) als gedeputeerde Herman Vrehen (portefeuille Financiën en Huisvesting en facilitaire zaken). Beiden gaven een toelichting op het belang dat zij hechten aan het project Samen Zorgen dat zij ondersteunen met een startsubsidie van E 59.120,-.

2007.037 LS


---- --