GAIA


___________________

Persbericht © GAIA

2007

Delhaize nu ook legkip-vriendelijker

Dierenrechtenorganisatie GAIA feliciteert Delhaize met haar beslissing om geen eieren van kippen uit legbatterijen meer te verkopen. Delhaize is het vierde warenhuis dat in België enkel nog eieren uit diervriendelijkere houderijsystemen verkoopt. GAIA roept alle grootwarenhuizen in België op om het goede voorbeeld van Makro, Colruyt, Lidl en Delhaize te volgen.

Delhaize schakelde in januari 2007 over op een aanbod met scharreleieren, vrije uitloop-eieren en biologische eieren. Op die manier nam het warenhuis een voorsprong op de Europese richtlijn die legbatterijen verbiedt vanaf 2012. Delhaize volgt daarin Makro, Colruyt en LIDL, die eerder al overschakelden.

De warenhuizen geven een sterk signaal aan de legkippensector door resoluut te kiezen tégen de hel van de klassieke legbatterij, maar ook tégen de hel van de `verrijkte kooi'. In deze kooi krijgt de kip weliswaar een handjevol scharrelmateriaal en een nest in de vorm van twee plastieken flapjes, maar diervriendelijk kan je het bezwaarlijk noemen. Vanaf 2012 zijn deze verrijkte kooien wel nog toegelaten.

Door geen eieren uit dit systeem aan te bieden, motiveert Delhaize de legkippensector om een stap verder te gaan en op zijn minst in een scharrelstal te voorzien waar de kippen vrij kunnen rondlopen.

Niet alleen heeft Delhaize aandacht voor het welzijn van de kip, ook aan de wensen van de consument komt het warenhuis tegemoet. Uit peilingen zoals de Eurobarometer blijkt namelijk dat de consument liever geen legbatterij-eieren meer op zijn bord krijgt en ook bereid is daar meer voor te betalen.

In Nederland worden geen batterij-eieren meer verkocht in de grootwarenhuizen. Daar zijn alle ketens overgeschakeld op scharreleieren en eieren van vrije uitloop. De verwerkende industrie is daar nu volop aan het overschakelen. Binnenkort vinden de Nederlanders dus ook geen eieren uit legbatterijen meer in hun mayonaise, cake of koekjes.

> meer over onze campagne voor het welzijn van legkippen