VVD


26-2-2007

Rutte: Nieuw kabinet doet op medisch-ethisch terrein stap terug

VVD-fractievoorzitter Mark Rutte maakt zich ernstige zorgen over de wijze waarop het nieuwe kabinet omgaat met medisch-ethische kwesties zoals euthanasie en adoptie. Rutte: "De teksten in het regeerakkoord op deze terreinen verontrusten mij zeer. Dit kabinet doet een stap terug."

Om dit ongenoegen kracht bij te zetten zal de VVD bij het debat over de regeringsverklaring, aanstaande donderdag, twee moties indienen. Bij de eerste motie ligt de focus op een onderzoek naar de effecten van het afstand doen van je kind en bij de tweede motie op het in stand houden van de huidige euthanasiepraktijk.

Rutte wil de eenzijdige visie van het nieuwe kabinet ter discussie stellen: niet alleen kijken naar de psychosociale effecten van abortus, maar juist ook van het afstaan van je kind. Rutte: "Het kabinet wil nu vrouwen expliciet aan het twijfelen brengen. Daar heeft de politiek zich niet mee te bemoeien. Dit is een vertrouwenskwestie tussen vrouw en arts." Rutte wil dat het kabinet eerst laat onderzoeken wat de effecten van het afstaan van een kind zijn op de moeder, het kind en - eventueel - de vader. "Als je deze maatregel wil doorvoeren, moet je eerst weten wat de psychosociale effecten zijn van het afstand doen van je kind. Er zijn aanwijzingen dat ook adoptie negatieve effecten kan hebben op ouders en kind. En televisieprogramma's zoals Spoorloos illustreren dat afstand doen van een kind voor de betrokkenen traumatisch kan zijn."

De andere motie die de VVD gaat indienen, legt de focus op euthanasie. Rutte wil dat euthanasie een volwaardig alternatief blijft in gevallen van ondraaglijk en uitzichtloos lijden, zoals dat nu in de huidige wetgeving is vastgelegd. Dat wil zeggen: het onverkort handhaven van de keuzevrijheid voor euthanasie in geval van uitzichtloos en ondraaglijk lijden. Rutte: "We moeten oppassen dat het nieuwe kabinet de term ondraaglijk lijden niet gaat vernauwen tot fysiek lijden. De wetgever heeft bewust gekozen voor een ruime formulering. Aan deze huidige wetgeving mag niet worden getornd. Daarom dienen wij een motie in om de huidige euthanasiepraktijk te beschermen."

26 februari 2007