AutoRai

Bezoek het congres

Kom met de trein

naar de AutoRAI 2007

Nieuws

Verfijning van de zaak: Chrysler Sebring

(2/26/2007)
Hij beleeft zijn première op de AutoRAI in Amsterdam en gelijk daarna staat hij in de showroom: de nieuwe Chrysler Sebring. Met deze middelgrote sedan mikt Chrysler nog meer dan voorheen op de zakelijke markt.

Daarvoor heeft de Sebring alle benodigde bagage. Zoals een elegant uiterlijk met kenmerken van het spectaculaire Airflite-prototype uit 2003 en een ruim, luxueus en verfijnd interieur. Bovendien is hij als eerste Chrysler in deze klasse ook leverbaar met een moderne, direct ingespoten dieselmotor.
De Sebring is om te beginnen in alle opzichten een échte Chrysler. Dat zit hem in de typerende grille en koplampen, maar ook in de lange motorkap - een sculptuur op zich. Ook het zijaanzicht is krachtig. Het ver naar achter doorgetrokken dak zorgt samen met de relatief korte kofferklep voor een - zeker in deze klasse - zeer atletische gestalte. Dat het Airflite-prototype als inspiratiebron heeft gediend, komt ook tot uiting in de luchtweerstandcoëfficiënt van de Sebring: hij heeft een Cw-waarde van slechts 0,33. De maten van deze sportsedan: L/B/H: 4,84/1,81/1,50 m.

Ook met dieselmotor
De nieuwe Sebring kan als eerste Chrysler in dit segment worden geleverd met een dieselmotor. Deze direct ingespoten tweeliter CRD (standaard met zesbak) heeft een maximaal vermogen van 140 pk en een koppel van 310 Nm. Het resultaat: hoge prestaties bij een gemiddeld brandstofverbruik van slechts 6,2 liter/100 km. Daarnaast is de Sebring leverbaar met een tweeliter World Engine. Deze geavanceerde motor beschikt over Dual VVT (variabele timing van zowel in- als uitlaatkleppen) en wordt standaard geleverd met een handgeschakelde vijfbak. De 2.0 levert een vermogen van 152 pk en een koppel van 190 Nm. Het gemiddelde verbruik bedraagt 7,8 liter/100 km. In een later stadium wordt het gamma aangevuld met een soepele en krachtige 2.7 V6 (193 pk, 258 Nm). De V6 wordt standaard geleverd in combinatie met een automatische versnellingsbak.

Praktisch en onderhoudend
Het interieur van de Sebring is origineel en praktisch en het kenmerkt zich door het gebruik van fraaie materialen en een zeer nauwkeurige pasvorm en afwerking. De veelzijdigheid van het interieur zit hem niet alleen in een riant ruimteaanbod. De inhoud van de bagageruimte bedraagt bijvoorbeeld 390 liter. Dat is eenvoudig uit te breiden door de achterbank geheel of in delen neer te klappen. Ook de leuning van de passagiersstoel is neerklapbaar. Dat is makkelijk als er lange voorwerpen moeten worden vervoerd, maar het stelt de bestuurder ook in staat een (werk)tafeltje naast zich te creëren. Ook handig is de 12-Voltaansluiting in de middenconsole. Deze maakt het bijvoorbeeld mogelijk om de batterij van een mobiele telefoon op te laden.

Een bijzondere optie is het Harman/Kardon informatie-, navigatie- en entertainmentsysteem. Dit systeem met 17-inch 3D-TFT-scherm werkt ook met stemherkenning. Het bestaat verder uit een 20 GB harddisk, die het mogelijk maakt om beeld en geluid (tot 2.000 songs) op te slaan. Uiteraard is het mogelijk om een iPod of een andere MP3-speler/gegevensdrager aan te sluiten. Bij stilstand kunnen DVDâs worden weergegeven via het centrale display. Ook U-Connect (handsfree bellen via Bluetooth) is in dit geavanceerde multimediasysteem geïntegreerd. Voor de passagiers achter is een Video Entertainment System (VES(TM)) beschikbaar.

De bekledingstoffen van de Sebring zijn vuilwerend, antistatisch en kleurecht. Een handig detail is de (verlichte) bekerhouder met zowel een koel- als een verwarmingsfunctie. Andere praktische zaken zijn de aansluitmogelijkheden voor externe muziekspelers, een geïntegreerde garagedeuropener, een bagage- managementsysteem en interieurverlichting door middel van LEDâs.

Safety First
De nieuwe Sebring heeft een zeer sterke carrosseriestructuur en bovendien worden de inzittenden indien nodig beschermd door multistage frontairbags, gordijnairbags en sidebags (in de voorstoelen). Ook kinderen zitten goed dankzij de Isofix-bevestigingspunten voor zitjes/stoeltjes. Tijdens het rijden zorgen ESP met Brake Assist, ABS in combinatie met schijfremmen rondom en Traction Contol voor stabiliteit en veiligheid. Zodra de motor van de nieuwe Sebring wordt gestart, gaan de koplampen aan. Verder dragen de automatisch dimmende binnenspiegel en een waarschuwingssysteem voor de bandenspanning bij aan een veilige verkeersdeelname. Al deze veiligheidsitems behoren tot de standaarduitrusting van elke Sebring.

Touring en Limited
Zowel de benzine- als de dieselversies van de Sebring zijn leverbaar als Touring en Limited. Beide uitvoeringsvarianten bieden volop luxe. Zo is elke Sebring Touring standaard voorzien van lichtmetalen 17-inch velgen, een elektrisch bedienbare bestuurdersstoel, volautomatische airconditioning, elektrische bediening van de ramen, de (verwarmde en wegklapbare) buitenspiegels én de achterklep. Uiteraard hoort ook centrale vergrendeling met afstandsbediening tot het standaard pakket en dat geldt ook voor een radio/cd-speler (MP3 compatibel) met 6 speakers, instapverlichting, een waarschuwingssysteem voor de bandenspanning, een in lengte en in hoogte verstelbaar stuur en snelheidsafhankelijke stuurbekrachtiging. De lederen bekleding van stuur en pooknop, zorgen evenals de fraaie mattenset voor een luxe ambiance in het interieur.

De aanduiding âLimitedâ staat bij Chrysler traditioneel voor maximale luxe. De Sebring met deze toevoeging heeft alles wat hier boven staat opgesomd, maar ook zilverkleurige portiergrepen, lederen bekleding, verwarmbare voorstoelen, 18-inch aluminium velgen en een reinigingsysteem voor de koplampen. Ook in letterlijke zin zit er extra muziek in de Limited dankzij het hoogwaardige speakersysteem van Boston Acoustics.

Hoogst individueel
Hoewel elke Sebring zeer compleet is, kan de uitrusting naar persoonlijk behoefte verder worden aangevuld. Interessante opties zijn onder meer metallic lak, een schuif/kanteldak van getint glas, het Video Entertainment System (VES(TM)) voor de achterpassagiers en het Harman/Kardon informatie-, navigatie- en entertainmentsysteem. Uiteraard is ook een Klasse 3-alarmsysteem beschikbaar. De Limited-uitvoeringen zijn bovendien leverbaar met 18-inch chromen velgen.

Service op niveau
Elke Chrysler Sebring wordt afgeleverd met twee jaar garantie én Privilege Service. Daarmee is mobiliteit altijd gewaarborgd. Bij pech uiteraard, maar ook als de auto zonder brandstof komt te staan of bij kwijtgeraakte sleutels. Sebring-rijders kunnen gedurende de garantietermijn 7 dagen in de week /24 uur per dag een beroep doen op de unieke Privilege Service, die in heel Europa geldig is. Eén telefoontje is genoeg om de persoonlijke hulptroepen te mobiliseren.

De prijzen
De nieuwe Sebring is in alle opzichten een interessante (zakelijke) propositie. Ook de prijsstelling draagt daar aan bij. De Sebring is er als 2.0 Touring namelijk al vanaf ⬠29.495 inclusief BTW en BPM en de 2.0 Limited staat voor ⬠32.995 in de prijslijst. De Sebring 2.0 CRD is er als Touring vanaf ⬠33.400 en als Limited vanaf ⬠36.900. De levering van de nieuwe Sebring start in april.

AutoRAI Nieuwsbrief